Три поколения от българския ъндърграунд

Довечера, малко след 21:00ч. (с начало точно 21:30) радио фестивалът „Аларма Пънк Джаз“, организиран от програма „Христо Ботев“, с подкрепата на Радио Бинар и „Музикална къща БНР“, ще събере на една сцена три поколения от българския ъндърграунд. И то не къде да е, а в храма на музиката – Първо студио на Националното радио. Главните герои на вечерта са легендите на 90-те „Две купета“ и соловите проекти на Илияна Бешкова (Rosenquarzexpress) и Александър Василков (Alexander Kyd).

DVE_K

„Две купета“ се завърнаха на българската ъндърграунд сцена само преди половин година (след 20-годишна пауза, с албума Lost & Found) и ето, че вече са на прага да запишат втори албум (ако следваме новото им летоброене, според старото им ще е пети). И вие ще сте първите, които ще чуят на живо голяма част от пиесите от предстоящия им албум „Това е Илюзията“.

Камерна идеологическа музика, пост-пънк с единия крак в класическата музика, с другия в електрониката, хипнотизиращи минималистични текстове, пулс… Едва ли има нужда да описваме какво са ни подготвили Виктор Маринов и Борис Лазарков (отново с гост Ива Сторк) – то и не можем, бъдете там и го изживейте сами.

Untitled_1

Rosenquarzexpress е проект на Илияна Бешкова (китари, глас, лупъри, дръм-машини), набрал скорост през последните пет години с множество участия по малки и големи сцени основно в България и Германия, но също така и в Прибалтика, Русия, Чехия, Словакия, Гърция и др. Жанрово съчетава елементи от поп музиката с мрачни китарни рифове, кога по-блусарски, кога по-даркуейвърски. Като солов музикант и в трио, все под името Rosenquarzexpress, Илияна Бешкова е свирила на една сцена с групи и музиканти като No Joy, Dirty Beaches, Hugo Race Fatalists, Zea, Monozid и др. От тази зима работи по съвместни турнета с лейбъла IceCreamDisco на инди-дарк музиканта и продуцент Алекс Келман.

Alaxander_Kyd_2

Alexander Kyd, или Александър Василков от „Дружба”, който е специален гост на събитието, е сред най-самобитните и оригинални български инструменталисти от новото поколение. Автор е на два албума за акустична китара – Western Plans (2011) и Live At Forum Station (2014), записани и издадени в Дания, където допреди няколко години живееше и самият той. Сигурно е трудно да си представите музика, която звучи в най-добрите традиции на композиторите минималисти, с щипка филмов оттенък, нещо като Рене Обри, но с една по-голяма тревожност и вътрешно напрежение, музика на моменти тиха и медитативна, която живееше за няколко години, посредством автора си в копенхагенското метро. Там е записван и вторият албум на Alexander Kyd – на станцията „Форум” – на два канала: единия, записващ китарата, а втория – разговорите и шумовете в метрото: същинска радиопиеса. В Първо студио той ще представи кратък откриващ сет с нови пиеси за електрическа китара.

Вечерта ще протече в следния ред:

21:00ч. – отваряне на вратите за публика
21:30ч. – Alexander Kyd
22:00ч. – Rosenquarzexpress
23:00ч. – Две купета

 

Ескалатор - Топ 20 през март

Щастие в моменти на тъга

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :