Музиката и универсалната емоция – I (Радост)

Share

×

Десет от над 25-те ми последни години като радиоводещ задавах на гостите си въпроса наистина ли вярват, че музиката е универсален език. Предаването беше „Разкажи се“ и хора, несвързани с музиката, говореха за себе си, работата и света чрез мелодиите, които бяха маркирали важните моменти в живота им. Повечето се опитваха да докажат универсалния характер на музиката.

Според един определящ се за "девиантен" артист, щастието не е димящо дуло

Според един определящ се за „девиантен“ артист, щастието не е димящо дуло.

Наскоро попаднах на изследване на немския неврофизик Томас Фриц. Той доказваше, че независимо от контекста, хората изпитват при слушане на музика три основни емоции: радост, тъга или страх. На тях ще са посветени и нашите три последователски кураторски плейлиста.

Jaffary Kipengere, от племето нафас

Jaffary Kipengere от племето мафас.

Проучването на д-р Фриц е правено през 2005 г. сред африканско планинско племе – мафаси – на които се пуска различна музика, като едновременно с това се показват различни лица, на които те са разпознали едно от трите състояния. Музиката е европейска, парчетата са четирийсетина, откъсите продължават максимум 15 секунди.

Резултатът – 60% от пиесите в бързо темпо се асоциират с радост, а половината от бавните – с тъга или страх. И това от хора, които нямат понятие от гамата – при тях нотите са само 5. Но това значи ли, че музиката е наистина универсален език?

Симха Аром е друг учен, със смесен френско-израелски произход, който след работата си сред пигмеите акаси свидетелства, че те са му признали, че уважават и музиката на Бах, и джаза, но те не им говорят нищо. Тогава?

В три последователни седмици ви предизвикваме да си отговорите на въпроса отговарят ли емоциите ви на музиката, която претендира, че ги отразява:

Първият плейлист има в основата си канадския The Happiness Project от 2009-а. Чарлз Спиърин записва разговори на свои съседи – пиесите им носят техните имена – в моменти на щастие и свободно импровизира с музикантите си върху тях. А за да си представите какво е да разказваш за щастие с музиката си ако си тибетски бард, живеещ в Ню Йорк, сме включили и Юнгчен Ламо с парчето Happiness Is. Като контрапункт – Арт Блеки, Кал Чейдър с Монго Сантамария и Бебо Бест. Без да забравяме джаз-версията на познатата ни от Бийтълс Happiness Is A Warm Gun. И разбира се, бразилската класика A Felicidade (tristeza nao tem fin, felicidade si) – за това как тъгата няма край, за разлика от щастието. Така ли е и за вас?

Проучвания доказват, че най-добрите бащи в света са от племето акаси.

Проучвания доказват, че най-добрите бащи в света са от племето акаси.

Мароканските фантазии на Ал ди Меола

Скандинавски арабеск

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :