Хорхе Пардо, кръстникът

20/09/2017

Който си мисли, че в джаза има нещо мафиотско освен филмите, не греши. Кланове джазмени насочват потоците и теченията, повече от благословия е да си бил на една сцена с тях. А ако имаш късмета от четвърт век да са ти и кръстници, до недосегаемостта има една крачка.

Кланът на испанския джаз получи европейското си признание, когато френската джаз-академия определи Хорхе Пардо за джаз-музикант на годината. Тогава се видяхме в Мадрид и си спомнихме, че флейтата му е в български ефир още от 1992-а. Може би първи след Испания. В момента звучи и като джингъл в Дуенде и в Слънчев джаз+ по Радио София заедно с гласа му и с този на приятелите ни Пако де Лусия и Карлес Бенавент. Записите му в плейлистите тук, в Бинар са може би най-многобройните, заедно с тези на Пако – над 200! Концертът му във Варна преди 4 години и един месец и разговора ни в Радио Варна също са част от нашите съвместни подкасти с Радио София.

Хорхе Пардо отново в София след две десетилетия и най-голямото европейско джаз-отличие
Хорхе Пардо отново в София след две десетилетия и най-голямото европейско джаз-отличие.

Бинар и Музикалната къща на БНР заедно с Джаzz+ фестивал с любезното съдействие на Институа Сервантес ви предлагат нещо изключително, тайно, чисто приятелско – мини-концерт на Хорхе Пардо с гост-изненада на лайвстрийм от 13:30 с пряко включване за тези, които са на път и в ефира на Радио София. Така е, когато честваш съответно 5, 10 и 25 години. Останалото – на живо вечерта в София Лайв Клуб. Грасиас, амиго!

Хорхе Пардо с Карлес Бенавент, Хоакин Грило и приятели при първото му идване в София с Пако де Лусия - 1996
Хорхе Пардо с Карлес Бенавент, Хоакин Грило и приятели при първото му идване в София с Пако де Лусия – 1996.
Людмил Фотев

от

публикувано на: 20/09/2017

Коментари 0

Коментари 0

БНР© 2018 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Дуенде
  • Пънк и Джаз
  • Класика
  • БГ Естрада
  • Фолклор
В момента:
Следва: