Гаечен ключ за шоколадови болтове и гайки

Преди 12 месеца
Виж с шрифт Adys

Необичайно е да влезеш в магазин за шоколад и да чуеш: „А кой номер гаечен ключ искате?“ Този въпрос обаче е съвсем типичен с наближаването на декемврийските празници, когато в големите градове се разпъват коледните базари.

На Немския коледен базар в София има цял щанд с дизайнерски шоколад, главно под формата на стари инструменти – чук, керпедена, лозарски ножици, водопроводни ключове, кранчета и др. Има и тапи за шампанско, отварачки, ютии и фотоапарати. Зад витрината срещаме Генадий Велков, който се занимава с производството на шоколадовите фигурки.

Това е натурален белгийски шоколад без захар. Изработва се ръчно в нашата фабрика в Германия, а от една година имаме малък цех в силистренското село Брадвари. Единствената механизирана техника е машината за разтопяване на шоколада.

Изработката на силиконовите калъпи, в които се излива шоколадът, отнема цяла година. Затова нашата продукция е предназначена само за коледните базари, а не за масовия пазар. В магазин не може да си купите, например, шоколадов гаечен ключ.

shoko-blur

Сложността в процеса на производство е свързана със самото отваряне на калъпа. Колкото повече детайли сдържа силиконовата форма, толкова по-лесно се чупят те. Тогава шоколадът се бракува и отива в машината за разтопяване. И отново се излива в калъпите, а след като се извади, се поръсва с какао, за да добие ефекта на вехто.

Цяла година майсторите на шоколада се подготвят за един месец, досущ като джуджета-помощници на Дядо Коледа. Именно тази приказност около изработката на кафявото изкушение го прави така подходящо за коледен подарък.

Що е то кулинарен историк?

Под сянката на самодивите

Facebook коментари

Бинар коментари (2) :

  1. imali magazin w lulgariq za pokupki

  2. има ли магазин в София да си купиш от тези шоколадови фигури, защото базара е закрит.