Лаура Ескивел, кураторката

29/01/2018

Share

×

Току-що на испански излезе последната част от трилогията на Лаура Ескивел, известна на български като „Като гореща вода за шоколад“ и вкусотиите отново са част от идеята. В случая – истинската храна, истинската любов и истинската музика като лечение от всичко изкуствено, владеещо телата и душите на масите. Книгата завършва с куриран от автора плейлист, който с удоволствие обогатяваме с още няколко свързани теми. А на испански curadera е лечителка – определение, което пасва на Лаура отвсякъде.

Лаура Ескивел в София - сн. Юлия Лазарова
Лаура Ескивел в София – сн. Юлия Лазарова.

Началото е с едноименната песен на сънародничката на Лаура, Ана Габриел. Оставаме в Мексико с близката по дух Лила Даунс и откъси от албума „Куршуми и шоколад“. Следват няколко теми от оригиналния саундтрак към филма по книгата на Ескивел, написан от кубинеца Лео Брауер преди четвърт век. Инструменталите са въздушни, без да бъдат отнесено-мечтателни.

Пъдпъдъци в сос от розови листа (откъс от филма "Като гореща вода за шоколад")
Пъдпъдъци в сос от розови листа (откъс от филма „Като гореща вода за шоколад“).

Финалът на нашата селекция е с няколко по-екзотични заглавия от компилацията на „Путумайо“ с музика от т.н. „шоколадови“ страни – като какаовата Добе Гнаоре от Кот д‘Ивоар и Тафта от Гвинея-Бисау. Но не по-малко интересна е нотката сладка горчивина на португалските джазмени Мария Жоао и Марио Лагиня непосредствено след афро-звучността. И като говорим за джаз и шоколад, няма как да не включим италианката Рафаела Синискалки с проекта „Waitin’ 4 Waits“ и визията за шоколадовия… Христос.

Людмил Фотев

от

публикувано на: 29/01/2018

БНР© 2018 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: