Пет минути радост за Каталуния

Каталуния – факти, проблеми, решения

След предсрочните парламентарни избори, насрочени от испанския премиер в Каталуния в деня на зимното слънцестоене, можем да кажем, че има колкото печеливши, толкова и губещи. Индепендентистите в абсолютно изражение печелят 97034 гласа повече от предишните избори през 2015-а, а въпреки това противниците на независимостта от Испания са се увеличили с 279355. Само че десницата на премиера Рахой загуби 8 депутатски места в местния парламент и бившият им лидер Хавиер Албиол веднага след изборите каза, че радостта на победителите няма да е повече от петминутна. Колкото да прочетете това докрай, докато си припомняте известното ви от плейлиста ни парче на Думбала каная:

Победител в изборите са новите центристи Сиудаданос, обрали поради особеностите на избирателния закон и няколко депутатски места на десницата на Рахой. Хипотетичният им съюз със социалистите и партията на Рахой (там, където все пак има достатъчно гласове) обаче не прави мнозинство в местния парламент – имат само 57 от необходимите 68 гласа. Сиудаданос са първи в Барселона и Тарагона.

Индепендентистите, взети заедно, имат такова мнозинство, но проблемите им при евентуално съвместно управление няма да са по-малко. Противостоящите в политическата си ориентация партии са Републиканската левица (втора в големите центрове), Заедно за Каталуния (първи в Леида и Жирона) и антикапиталистите от CUP. Председателят на първите – Ориол Жункерас е в затвора и оттам напада избягалия в Брюксел бивш и може би предстоящ партньор, лидер на вторите – Карлес  Пучдемон. Той от своя страна не би отстъпил на Жункерас досегашното си лидерство в блока на индепендентистите. А и не е ясно дали при евентуалното му връщане в Испания Пучдемон няма да бъде задържан от правосъдието по предишните обвинения за злоупотреба с обществени средства и неподчинение. Да не говорим, че на сутринта след изборите Върховният съд разшири списъка на обвиняемите в неподчинение с шестте ключови фигури от ръководството на потенциалното индепендентистко управление, включително генералния секретар на Републиканска левица и две бивши депутатки от CUP.

Още пет дами от индепендентистите плюс бившия парламентарен шеф Артур мас са с повдигнати обвинения за неподчинение. Те трябваше да участват в евентуалната коалиция на индепендентистите.

Още пет дами от индепендентистите плюс бившия парламентарен шеф Артур Мас са с повдигнати обвинения за неподчинение. Те трябваше да участват в евентуалната коалиция на индепендентистите.

Големият губещ е Рахой и управляващата партия РР. Сиудаданос имат всички шансове при следващи избори в Испания да заемат мястото им в център-дясно. Не по-малко губещи са самите гласоподаватели в Каталуния, без значение от кой лагер са. Разделението е такова, че без бързи и резултатни преговори с Мадрид по горещата тема за фискалната независимост на областта, всичко останало би било пирова победа – и спирането на действието на чл. 155 при формиране на работещо правителство, и евентуалната амнистия на задържаните и обвинените в държавна измяна политици-индепендентисти.

В един от пликовете в секция Pere IV в Барселона вместо бюлетина имаше две банкноти по 50 евро.

В един от пликовете в секция Pere IV в Барселона вместо бюлетина имаше две банкноти по 50 евро. Кой бе казал, че каквото и да се говори, все става думи за пари?

Фискалната независимост е в основата на протестите след ограничаването под давлението на Рахой от Конституционния съд на автономните права на Каталуния през 2010 г. Създаването на специална комисия в Испанския парламент за евентуалното им възстановяване бе условието, при което социалистите дадоха подкрепата си на Рахой за въвеждане на чл. 155. Засега полезните ходове са все още в ръцете на Рахой, който няма голямо поле за маневри – от едната страна са резултатите от насрочените от него избори, от друга – собствените му избиратели. При негов неуспех да предложи приемливо решение по бъдещия статут на областта, да му мисли българското ротационно председателство.

Ники

Табарния, или ако политиката бе стартъп

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :