В света на детството с Йордан Радичков

Към странния, магичен свят на детството – това всъщност беше посоката, по която поехме с Йордан Д. Радичков – внукa на българския писател Йордан Радичков, докато слизахме надолу към библиотеката на БНР за това видео интервю. Формалният повод, който ни отведе между прашните рафтове с книги беше наскоро преиздаденият роман на Радичков „Прашка“ и предстоящата кинопанорама, посветена на писателя.

Романът „Прашка“ е сред най-популярните произведения на Радичков, но е любим на неговия внук, който също е писател с вече два издадени сборника, може би защото книга е най-подходящата врата към творчеството на големия писател.  Съчетаващ в себе си всички типични черти на смешно-тъжния художествен свят на белетриста, „Прашка“ е завладяващ разказ за детството на писателя, пречупено през неговия творчески талант, който ни изпраща в магичното село „Долна мъка“.

В периода 20 февруари – 06 март в столичните кина „Одеон“ и „Дом на киното“ пък ще се проведе кинопанорама, посветена на писателя. В рамките ѝ всички онези, за които „Прашка“ няма да е първото прочетено произведение на Радичков, ще могат да видят документални и художествени филми, посветени на писателя и вдъхновени от неговото творчество.

Какво да четем по Коледа

Остави се на "Остайница"

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :