Я марш с тези цигари!

291o8p

Пушач съм!

Всеки подобен текст трябва да започне с едно такова признание. Пушач съм и ми писна да ме занимават с тези глупости. Толкова ми писна, че непрекъснато ми се пуши. Преди няколко дни вицепремиерът Валери Симеонов и представляваната от него коалиция, очевидно усетили се в краен недоимък на популистки теми, отново реанимираха трупа на оня казус кой къде да пуши.

Скоро ще бъде внесен законопроект за частична отмяна на забраната, която да позволи на определени заведения да се обзаведат с помещения-лисичарници, в които да се пие, пее и, разбира се, пуши. Туризмът закъсал, ресторантьорите го били обърнали на просия, пушачите страдали.

Абе, тези хора там друга работа нямат ли си?

Всичката Мара втасала, та за цигарите се хванала. Цял свят се опитва да натика нас, пушачите в миша дупка – и с пълно право, защото да се пуши е гадно. В някои държави е забранено да пушиш и на улицата, а ние тук хем да пием, хем да ядем, хем да тръскаме в чинията на другарчето.

Не разбрахме ли вече всички, независимо от скърцането на Симеонов или който и да е друг политик, който иска да се качи на народната любов, че всички се родихме, като спряхме да чадим вътре? И не го говоря само за непушачите, а и за пушачите.

Аз се чувствам чудесно, когато пуша навън. И вкъщи не пуша, не си пуша и в колата, защото е гадно, мирише. Зиме, лете, по Гергьовден, няма значение – хиляда пъти предпочитам да изляза, за да изпуша една цигара, сам или с компания, и да се върна. Не иска да пуша около хора, на които не им е приятно, но са прекалено възпитани, за да ми го кажат.

На самия мен ми е неприятно някой да ми пуши в лицето и не искам непрестанно да мисля в чии очи влиза моят дим, кой има астма, кой си е помъкнал детето на кръчма, кой си е мил косата и дискретно си я връзва, за да не му я умириша на цигари. Намирам онези пушачи, които мрънкат, че не им се излиза, за лениви и егоистични – ние имаме вреден навик и трябва да полагаме усилия да го обслужваме, без да пречим на околните.

И за миг не ми минават и тези, че кръчмарският бизнес страдал от забраната. Щели да си слагат вентилация – то и лелята в гаража до нас има хладилници, ама ги пуска само за пред ХЕИ-то, а после цяло лято пия топла бира. Във всички нормални държави не се пуши на закрито, а туризмът и ресторантьорството цъфтят и връзват. Който ще се прави на остроумен и ще ми дава единични примери с държави, в който можеш да се свреш в нощен бар и да пушиш, да си нарамва чуковете и да се мести там.

На едно свястно нещо се научихме и сега ще го разваляме

Туристите намалявали! Кои туристи точно, някои има ли данни за това? Целият западен свят се опитва да откаже цигарите, ние пак рачешката. Не искам да давам примери, че ще стане некоректно, но дайте да решим какви хора искаме да идват тук на почивка. Освен това за онези, които все още не са разбрали, ще напомня, че има съвременни начини (ако толкова притреперваш за цигари и си пълен плужек, който не иска да излезе навън) дето позволяват да пушиш и вътре, без да пречиш… много.

И последният довод, който най-много ме вбесява: прекалено много заведения нарушавали забраната, слагали едната сервитьорка да пази на вратата, а другата раздавала чаши с мокри салфетки. Това като го видя и нещо ми се обръща отвътре. Другите байганьовци пък позволявали да се пуши, но си плащали глобите. Ами да плащат, след като им върви бизнесът.

Но доводът, че законът не се спазва, затова давайте да го махаме, да идва от заместник-министър председателя е направо сюрреалистична нелепица. Това е все едно да кажеш, че много хора не си слагат коланите в колите, затова трябва да позволим на всички да карат без тях. Те и много хора прекарват цигари без бандерол през границата, защото е добре за бизнеса им. И това ли трябва да позволим?

Акълът ми не го побира как е възможно цялата държава и целия свят да се тресат, целият Европейски съюз в момента „нази да гледа“, а ние пак да се занимаваме с маловажни неща, които на всичкото отгоре вече окончателно сме решили.

И последно, преди да отида да пуша – на идване към работа на светофар спрях до една кола с размерите на раница. В нея мъж и жена се бяха херметизирали като в подводница и се бяха обгазили вътре като миньори с две дебели и дълги цигари.

Ако това е целта –  не, благодаря.

Да върнем родителите в училище?

Тъмната страна на Фейсбук

Facebook коментари

Бинар коментари (1) :

  1. Браво! Точно написано. Но за жалост малко хора разсъждават така. Повечето са ЕГО