От Ла Манча до Ламанша

До преди половин век Дон Кихот битуваше в преводите на български като Ламанш(с)ки. Сигурно и досега има хора, които бъркат испанската провинция с департамента в Нормандия до едноименния (на френски) канал.

Е, и на двете места името е общо и е свързано с формата на ръкав. И на двете има пристанища – във Франция, истински, в Кастия – Ла Манча – Пуерто Лаписе, само по име. За него говори и идалгото, но няма сведения да е стигал дотам или да е част от „острова“, който дарява на оръженосеца си.

Някои от островите в Ла Манша не са френски, а по-скоро офшорни (Джърси, Гърнси), отколкото британски.  Лозята в Ла Манча (20% от всичките в Испания) дават материал предимно за каталанска кава (макабео) и италиански вина (айрен). Но най-общото е вятърът. Работата с платната на мелничарите в Ла Манча ги приравнява в очите на другите с моряци.

До крилата на мелниците прелитат парапланеристи. А по пясъка по време на отлива в Ламанша хвърчат „крилати колички“ (уиндсърфове на 4 колела). Лично аз предпочитам самотния конник. Въпрос на гледна точка. И на точка (място) за живеене.

Facebook коментари

Бинар коментари (1) :

 1. Здравейте препоръчвам ви мексиканският сериал Льжовно сьрце Изльчен по Диема фемили
  Отново от 06 08 2018 всяка сутрин без Съботите и неделите от 6 55
  7 часа до 7 55
  И вечер без неделите и понеделниците от 1 до 2 часа по Диема фемили
  Сериала е за голямата любов на младата докторка Мариела и любовта на живота и Алонсо
  Тяхната любов завършва щастливо с тяхната Свадба
  Големите злодей са Демиян
  Рената
  Рафаела и Рохерио
  Давид Бисбал е певецът на сериала Льжовно сьрце