Ерата на Водолея?

24/07/2018

Share

×

1914, 1999, 2374 и да не изброявам още колко сбъднати или не начала на Ерата на Водолея. От Дънов, през Кундалини Йога до Календара на маите. Мюзикълът „Коса“ също има своя дял в провъзгласяването ѝ.

Един френски научно-популярен сайт гръмна с непотвърдена отникъде информация за космическо явление веднъж на 35000 години на 27 юли, повтарящо в обяснението си началния куплет на началото на „Коса“: „When the moon is in the Seventh House/And Jupiter aligns with Mars“. Не че Луната, Юпитер и Марс не са протагонисти и на написаната през 1954 г. и „съживена“ като боса-нова осем години по-късно „Fly Me To The Moon“, в плейлиста с бразилска версия на Ана Карам и в инструментално медли с „Лято“ на Гершуин и органа на Джоуей ди Франческо. Албумът му от 2008 г. все пак се казва „Estate“. Не е излишно да припомним, че версията на Синатра е била в касетката с астронавтите в „Аполо 10“ (подготвителната за кацането на „Аполо 11“) и, заедно с „Лунната серенада“, е сред първите джаз-теми, звучали в лунна орбита. (т.н. „тайни файлове на НАСА за „извънземната музика“, чувана от екипажите на Аполо 10 и 11 са демистифицирани тук)

Аполо 10 - поглед откъм спускаемия апарат
Аполо 10 – поглед откъм спускаемия апарат (NASA)

Какъв по-хубав повод за един кратък плейлист с теми, посветени на Водолей, било от „Коса“, било с Джойси Морено и Серджо Мендес. И в допълнение малко сребърна и оранжева луна с „дъщерята на новолунието“ Касандра Уилсън, както и нейно дуо с пианото на Джаки Терасън в „Old Devil Moon“. Няма начин да пропуснем да чуем още любимци на „Дуенде“ в „двойна“ лунна светлина – Пат Матини и Чарли Хейдън от „Beyond The Missouri Sky“ (1997) и Нилс Ландгрен с две композиции от албума му „The Moon, The Stars And You“ (2011). Пат прави и прехода към Марс с едноименното си соло от Монреалския джаз фестивал от 1982 г.. Колкото до джаз-версиите на Боуи („Живот на Марс“), пианистът Стефано Болани и тромпетистът Ерик Льо Лан освен, че ги интерпретират елегантно, ги превръщат и в имена на свои концертни албуми, съответно през 2016 и 2015 г. А последните открития за езеро под повърхността на Марс прави парчето направо пророческо.

Curiosity на Марс (NASA)
Curiosity на Марс (NASA)

Разбира се към музикалния прочит по темата можем да се отнасяме доста по-безрезервно, отколкото към астрономическия и най-вече астрологическия. Или да си спомним отново за несъстоялия се свършек на света (дори за някои – начало на Ерата на Водолея), от който припомняме чудесната песен на отишлата си почти две години по-рано от 21.12 2012 Ласа де Села.

И ако не сте разбрали какво ни чака през нощта на 27 юли, това е най-дългото лунно затъмнение за века. Нюен Ли и Вокомоушън знаят как да направят от едноименното парче на Пинк Флойд нещо не по-малко сюблимно.

P.S. Малко след скепсиса ни да бъде публикуван, факт-чекър страницата на „Либерасион“ нарече твърденията на научно-популярния сайт фалшиви. Музиката обаче не е, никога не е била и никога няма да бъде фалшива!

Не по Пинк Флойд
Не по Пинк Флойд
Людмил Фотев

от

публикувано на: 24/07/2018

БНР© 2018 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: