Кервани и каравани

quentin-gas-y-los-zingarosНа много езици терминът е един и същ. Това е и името на албума на испанските алтернативни рокаджии с индийски звучности „Куентин гас и лос цингарос“. Интересът към Индия, ситара и ритмите (от където идват и балканските), не е нещо ново нито за фламенкото (да си припомним проекта „Индиялусия“), нито за фюжъна в джаз-рок и рок-джаз израженията му (Джон Маклафлин, Трилок Гурту).

Кинтин Варгас (Quentin Gas y los Zingaros) в студиото на Радио София

Кинтин Варгас (Quentin Gas y los Zingaros) в студиото на Радио София

Ако можем да говорим за нещо ново в приноса на самия Куентин и приятели, това е звучността версия 2.0 в най-добрите традиции (вкл. откъси от текстове на Лорка) на банди като „Лос Планетас“ и „Лос Еванхелистас“ – слушаме ги редовно акомпаниращи Енрике Моренте или малката му дъщеря, Солеа.

Лично аз откривам влиянието на съгражданите им от добрата стара „Триана“. Става въпрос за времето още преди мадридската мовида – както в инструментариума, така и в хоровете, но най-вече в младата, не-канализирана и не-комерсиализирана енергия.

Относително непознати дори и в родината си, „Куентин гас и лос цингарос“ идват в град, където циганите нямат статута, на който се радват в родната си Андалусия. Единствената истинска рок-станция е само в интернет, където са и повечето оцелели и оценяващи стила отвъд традиционните гостувания на бандите от тяхното/нашето детство.

Дали ще успее да предизвика интереса на връстниците си е въпрос, на чийто отговор не се наемам да заложа и една бира. Но със сигурност отворените към пътешествията – може и да не е с каравана или в керван – биха били поблазнени да отидат малко по-далеч от бинарните ритми и текстовете, които и на сън биха припявали.

Канте хондо на живо

Канте хондо на живо

Интересен завършек на тазгодишния Оле!фестивал – в Бинар лайв разбрахме, че е братовчед на приятеля ни Давид Пеня Дорантес и за връзката с общата им баба, откъдето идват керваните в творчеството и на единия, и на другия. предизвикахме го да пее канте хондо, въпреки признанията му, че е пял само поп и рок или поне допреди 2-3 години. дотогава дори нямата нужда от регистрация, за да ги слушате тук. А излезлият преди по-малко от седмица Sinfonia universal Cap.2 – тук.

Звук: Андриан Любенов

Видео и монтаж; Георги Петрински

Снимки: Владислав Христов

 

Мария Торо, флейта и оле!

Джовани Мирабаси след „Аванти“ и „Аделанте“

Facebook коментари

Бинар коментари (0) :