Слушай

Classics

Музикален редактор

Вече 30 години музиката в БНР е моят живот. Преди това не бях слушала радио или мечтала да работя там. Скъп приятел ме попита „Защо не опиташ?“. Опитах и останах. Това е най-хубавата работа на света. Често певците се шегуват, че хората ги питат „Какво работиш“, а те отговарят „Пея“. „Не, това и аз го правя, но за какво ти плащат?“ Та моята работа е нещо подобно - да избирам музика, която след това другите да слушат.

Класик – нещо трайно, стойностно, с вечна красота. Може да бъде прилагателно или съществително.

Идеята е да съберем спечелилите признанието на ценителите образци от няколко музикални жанра в класическата музика – симфонична, оперна, оперета, мюзикъл и джаз. Идеята е и да разширим територията, защото в последно време никой не „обработва“ само своята градина. Присъщото на човека любопитство подтиква музикантите да надникнат и в съседното поле, за да почерпят идеи, интонации, ритми.

Разбира се класическата музика ще бъде основата на стрийма Класика. Основата му ще съдържа ценни записи, запазени във фонотеката на БНР и най-важното – продуцирани от БНР. Години наред БНР бе единствената медия, която осъществяваше студийни и документални записи на всички големи и по-малки фестивали у нас. В Първо студио направиха първите си записи български музиканти, които след това станаха световни звезди. В България още от началото на 20 в. и до днес, само БНР може да си позволи да запише нова творба или изпълнител със симфоничен оркестър. Съхранените записи вече ще могат да бъдат чути в целия им блясък в интернет пространството. Като създател най-новият стрийм на Бинар ще разчитам на съвети и предложения. Рубриките, с които ще започна ще бъдат променяни и допълвани. Ето и началото: „Архивите на БНР“, „Фестивални записи“, „Юбилеи“, „Спонтанни инвенции“, „Най-новото“, „Оперисимо“, „Музиката на 20 и 21 век“.