Промяната не е за Джеси Ланза

Обаче обича да посещава нови места и да се подхилква на „Саут Парк“.

Колкото и нависоко да се извисява гласът й, толкова е и земна канадската певица и продуцентка Джеси Ланза – типично за талантливите деви. Все едно и двата й албума не бяха номинирани за престижната музикална награда „Поларис“ за най-добър албум на канадски изпълнител за 2014 г. с дебюта й „Pull My Hair Back“ и 2016 г. с албума „Oh No“.

Легендарните Бъриъл, Дъ Бъг и Марк Притчард издават албумите си в същия лейбъл като Джеси – „Хайпърдъб“.

Работила е със сънародника си Даниел Снейт (Caribou) по последния му албум „Our Love“ (който също беше номиниран за „Поларис“, само че за 2015 г.), както и с американския DJ и продуцент Морган Гейст (Storm Queen) под формата на съвместен „фристайл проект“, наречен The Galleria.

Миналата седмица започна и резиденцията й в БиБиСи 1 – всеки трети четвъртък можем да се насладим на нейната едночасова селекция от еклектична музика. И това е само началото за Джеси Ланза.

 

Какво е IDM?

Intelligent Dance Music може да се определи като един спектрален стил в елекронната музика, в който няма ограничения на въображението и в източниците на вдъхновение. Въпреки безбройния избор на звуци, които можеш да сътвориш само с един лаптоп (ако знаеш как), инструментите и тембрите се преплитат безупречно и безпроблемно, дори и провокативно.

Какво е продуцент?

В този поджанр най-важното е така-нареченият продуцент (произлиза от английския термин producer в музикалното производство). Продуцентът е човекът, който буквално преобразява бинарни редици в магия, и няма време да спори с адвокатите на музикални лейбъли и компании къде и с колко голям шрифт да бъде изписано името му върху албума.

В този ред на мисълта предаването “Еклектрик” се различава от повечето други не само в музиката, но и в съдържанието си, защото ще се фокусира предимно върху лицето/лицата, отговорни за продуцирането на самата музика, а не задължително върху изпълнителите.

Защо IDM и “Еклектрик”?

Основно предимство на IDM е голямото разнообразие на този стил. В предаването спокойно съжителстват песни с house, techno, electro jazz, hip-hop, breakbeat или nu-soul звучене, подбрани от IDM продуценти, за които разностилността е интегрална част от звука им. Музиката от този жанр не е комерсиална и популярна, което не значи че не е мелодична и сравнително лесна за възприемане, но със сигурност не и елементарна.

В столичния ефир нито една станция, а и нито една медия в национален ефир все още не предлагат подобен тип звучене.

Фейсбук:

https://www.facebook.com/eklektri4estvo