Рецепти с паста

01/10/2014

pasta

 Приготвянето на паста е изкуство – лошо сварените спагети не са спагети. Те нито са приятни за ядене, нито са лесно смилаеми. Как да сварите спагетите добре?

1. Използвайте голяма тенджера. Големият обем дава възможност на тестото да набъбне и да удвои обема си.

2. Добавете едра сол, най-добре морска, и капка олио, за да не се слепват спагетите.

3. Водата, морската сол и “паста”-та се дозират по схемата 1 : 10 : 100 – 1 л вода – 10 г сол – 100 г паста.

4. Сложете солта се след кипването на водата. Избързването води до по-бавното й завиране.

Макароните или спагетите се пускат в кипяща вода без да се начупват. Ако искате да ускорите варенето, увеличете силата на огъня за около 5 минути и после я намалете. След като омекнат, изцедете водата с помощта цедка с големи дупки. и ги разбъркайте с дълга вилица, за да не се слепят.

Пастата се вари без капак, в противен случай ще се разкашка и дори най-вкусният сос няма да може да помогне. Не ги измивайте със студена вода, а ги оставете няколко минути, за да “се доварят”, освен ако няма да ги използвате за салата.

Продължителността на варене се отчита от момента на завирането на водата. Тя зависи от количеството вода и марката на тестения продукт. Съобразявайте се с инструкцията на пакета, но идеалното времетраене е това, което Ви ще прецените, опитвайки спагетите. Ако ястието ще се приготвя със сос, спагетите трябва да бъдат по-твърди – “ал данте”.

Хубаво е макароните да се варят в последния възможен момент преди поднасянето им, но ако се наложи да ги претопляте, потопете ги в солена вряща вода за 1-2 минути и после ги изцедете.

СОС ПРИМАВЕРА

Продукти: 500 г паста, 150 г бакла, 100 г грах, 50 г замразени аспержи, 30 г брашно, 1 ч. ч. сметана за готвене, 60 г настърган пармезан, сол, черен пипер на вкус. pasta1

Приготвяне: Отстранете грубите шушулки на баклата, сварете я в подсолена вода и накрая пуснете вътре аспержите за 3 – 4 минути. Изцедете зеленчуците от водата.

Пригответе пастата, сложете я в тавичка и я оставете настрани. Разтопете маслото в тиган, добавете зеленчуците, сметаната и пармезана.

Разбъркайте внимателно на средно силен огън 3 – 4 минути, добавете сол и черен пипер по вкус и ги изсипете върху пастата. Сервирайте веднага.

РАКОВИНИ СЪС СПАНАК НА ФУРНА

Продукти: 20 раковини, 1 крема сирене, 2 – 3 с. л. сметана, 1 с. л. зехтин, 1 глава лук, 200 г замразен спанак, 1 – 2 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз, 60 г пармезан, 1 кубче зеленчуков бульон.

Приготвяне: Сварете раковините и ги отцедете от водата. Загрейте зехтина в тиган, добавете счукания чесън и нарязания на ситно лук и ги оставете на огъня 3 – 4 минути. Прибавете спанака и го задушете 10 минути, след което – крема сиренето и нарязания на ситно магданоз, и разбъркайте добре. Бихте могли да пасирате всичките продукти в миксер. Запълнете с тази смес раковините, наредете ги плътно в тавичка, залейте ги с бульона и ги поръсете с пармезан.

Binar

от

публикувано на: 01/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: