Европейското турне на Hugo Race And The True Spirit започва от София

24/09/2015

Помните ли този концерт? Той беше неочакван подарък от страна на австралиеца Хюго Рейс за българската публика, която само два дни преди това го слуша и в *Mixtape 5*. И беше близо двучасов – с неочаквани завои към репертоара на Dirtmusic и Ленард Коен, както и с някои нови песни, на които още дори имената не знаем. Междувременно Хюго се появи – също съвсем ненадейно – и на “София: Поетики” в Борисовата градина (на връщане от Скопие). Иде реч за соловото му турне или Lone Spirit Tour, което беше в началото на лятото… Две години по-рано пък го слушахме на цели три концерта с Fatalists (в София, Русе и Пловдив).

А на 29 октомври ще дойде с основната си група – The True Spirit, психеделик-блус-рок приключение на възраст повече от четвърт век, в което през 90-те са участвали и Мик Харви от The Bad Seeds, и Александер Хаке от Einstürzende Neubauten, и кой ли още не. И това няма да е просто поредното идване на Хюго в България, а нещо много по-голямо. Последното голямо турне на The True Spirit в Европа e от далечната вече 2009г. – непосредствено след албума 53rd State (2008) – същото, на което записват и албума Live In Wołów Jail. След това не са идвали. И албум нямаха цели 7 години – до излизането на едноименния The Spirit през май т.г.

В скоби – поне 20-30 души в София от юни са горди притежатели на оригинал на плоча или диск. Така че на идването на Хюго Рейс като солов артист през юни можем да гледаме и като на подготовка за по-големия концерт през октомври, макар двете роли – на фронтмен и на сингър-сонграйтър – да са крайно различни, ако не в друго отношение, то поне в репертоарно. На 29 октомври, гарантираме ви, поне 95% от песните ще чуете на живо за пръв път. И “play” на концерта от 13 юни в Първо студио на БНР:

Може би именно затова Хюго Рейс избра София за отправна точка на първото европейско турне на The True Spirit от 6 години насам. Мястото отново ще е *Mixtape 5*, B-Side. Музикантите идват и с нова 10-инчова плоча – False Idols, чиито първи копия (официалната дата на издаване 1 ноември), ще бъдат видени, чути и пипнати именно тук, в София – два дни преди заветната дата. А дотогава – дослушаме концерта от Първо студио от юни.

The True Spirit, иначе, е група, разпростряна на три континента – с музиканти от Мелбърн, Лос Анджелис и Берлин. За албума The Spirit обаче и за всички суб-ЕР-та музикантите се договарят да бъдат записани само от членовете, живеещи в Австралия. Това е по добрият стар начин, прекарвайки месеци, че и близо три години заедно в едно специално наето за целта студио в планините над Бризбейн. Хюго Рейс разказва за процеса по записването:

“Това си е групова работа – продукт на истинско сработване на музикантите във времето и пространството. Често днес албумите се правят от дистанция, което понякога се получава, но понякога е много трудно да почувстваш какво иска да ти каже човекът, който е на другия край на света. Та затова имахме нужда наистина – да сме в едно помещение за дълъг период от време, за да създадем именно такъв албум” (из интервю за Портал “Култура”, юни 2015)

В София пристигат в състав Хюго Рейс (китари, вокали), Нико Манси (кийборди), Микеланджело Русо (електроники), Брет Полинес (барабани, перкусии) и Брайън Колечин (бас), същият line-up от станалите класически вече албуми Goldstreet Sessions (2003), Taoist Priests (2006) и 53rd State (2008). Най-новият им клип излезе миналата седмица, между другото…

Очакваме ви на 29 октомври. Всъщност концертът по-горе, имаше и бис – почти половинчасов, оставили сме ви го за десерт за следващата седмица, когато до началото на турнето на Hugo Race And The True Spirit ще остава точно месец…

 

Цветан Цветанов

от

публикувано на: 24/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: