Когато Дейвид Боуи играеше футбол (и бейзбол)

13/01/2016

David_Bowe_soccer

“Сигурно сте прочели доста неща за Дейвид Боуи през последните дни. Както и трябва да бъде. И за разлика от други, не намирам за дразнещо, че мнозина споделят снимки и спомени в социалните мрежи”, разказва журналистът от “Гадзета дело Спорт” Марио Салвини в специален блог към изданието. Вестници и телевизии също разказаха предостатъчно за големия музикант.

Ето какво обаче припомня Марио Салвини за Дейвид Боуи:

“Първо, Дейвид е играл футбол като дете. Не е кой знае каква новина, но снимката е историческа. Отборът се казва Бърнт Джуниърс Футбол Тийм и се е подвизавал в южните дивизии на Лондон.”

Снимката е от сезон 1957/58, когато Боуи е на 10 години.

Връзката между спорта и Дейвид Боуи обаче не спира до тук. Компанията “УлтраСтар”, основана от големия музикант, реализира първия Интернет сайт на бейзболния отбор Ню Йорк Янкис, като са използвани кадри и от официалния сайт на изпълнителя.

За тази любопитна история питат самия Боуи по Мтв. И той отговоря, че е “горд да работи съвместно с най-големия спортен клуб в света”. И добавя: “Надявам се да сме един до друг по време на едно от най-големите спортни състезания”.

Интересното е, че всички си мислеха, че Боуи си няма ни най-малка представа що за спорт е бейзболът. Но ето какво разказва той пред Ролинг Стоунс през 1999-а година: “Как така, не знаете ли? Когато бях 14-годишен, бях в една компания с децата на канадци, които живееха в южен Лондон. И играехме бейзбол с тях в Дулуич Блу Джейс”.

Този отбор съществува и до днес, но се казва Кройдън Блуджейс и през 1984 г. печели титлата на Великобритания.

За сайта www.baseballgb.co.uk Фил Лейнг разказва, че започва да играе бейзбол за този отбор през 1961, заедно с Боуи, който тогава се казва просто Дейвид Робърт Джоунс и двамата били съученици в гимназията, Бромли Текникал Хай Скуул. Но по всичко изглежда, че бъдещата звезда не е изиграл нито един официален мач. Само е тренирал с отбора, но не е бил никога титуляр.

Може би, защото година по-късно той и съученикът му Джордж Ъндърууд се скарват за момиче, Керъл Голдсмит. Джордж му нанася удар в лявото око, което от тогава ще остане винаги отворено и ще си промени цвета. Проблем, който ще попречи на 15-годишния Дейвид да продължи кариерата си, незапочнала по най-обещаващия начин.

Все пак, той и Джордж остават приятели…

Още по темата за Дейвид Боуи може да прочетеш ТУК.

Binar

от

публикувано на: 13/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: