Голямото океанско почистване

20/02/2016

Проблемът

Всяка година около 8 милиона тона пластмаса влиза в океана, като основната част се концентрира в Голямото тихоокеанско сметище. Гигантски острови от боклук се натрупват в още четири водни зони в света, където теченията и ветровете са най-силни. Плаващата пластмаса нанася щети върху околната среда, здравето и икономиката. Годишно умират над един милион морски птици и сто хиляди морски бозайници. Океанската пластмаса абсорбира токсични химикали. Те замърсяват консумираните от човека видове и косвено стават причина за заболявания като рак, малформации и нарушена репродукция. Световната икономика също търпи сериозни загуби в милиони долари заради почистването на плажовете от пластмасови отломки.

1_PlasticPolutionProblem

Решението

Пластмасата няма да изчезне от само себе си. Екипът на  The Ocean Cleanup инициира най-голямото почистване в историята. Методът е прост и ефективен – мрежа от плаващи бариери, с които се извлича пластмасата от океаните, а след това се рециклира. Почистването започва с разполагането на 100-метрова бариера в Северно море, на около 20 км от бреговете на Холандия. Именно там в затворени водни пространства инженерите извършват симулации на улова на боклук. Те генерират изкуствени вълни, течения и ветрове, благодарение на които измерват приблизителното какво ще е влиянието на  тръбата и швартовите въжета във водата. Тестовете в контролирана среда, реки и езера дават резултат. През 2016-а плаващите бариери чистят Северно море и ако има успех, практиката ще бъде приложена и за по-мащабни водни пространства като Голямото тихоокеанско сметище до 2020 г.

Технологията 

TechnologyTexts

Това е една елементарна по своята структура пречиствателна станция, която разчита на океанските течения и концентрацията на боклук, подобно на австралийското водно кошче. Тръбата със закрепените към нея мрежи изтласква боклуците към платформа, разположена в един от ъглите й. Доказано е, че технологията е около 8000 пъти по-бърза и 30 пъти по-евтина от познатите ни конвенционални методи на почистване. В малки водни пространства може да бъде използвана като превантивна мярка за навлизането на боклуците в големи басейни.

Binar

от

публикувано на: 20/02/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: