Снежният волейбол завладява Европа

08/04/2016
Волейбол на повече от 2200 м надморска височина: красота!
Волейбол на повече от 2200 м надморска височина – красота!

Волейбол на сняг – звучи невероятно, но тази атрактивна дисциплина набира все по-голяма популярност. Вече завърши първата европейска верига по снежен волейбол, която бе под егидата на Европейската волейболна конфедерация (ЦЕВ) и се проведе в три различни зимни курорта в Чехия, Австрия и Италия, съответно в Шпиндлерув Млин, Ваграйн-Клейнарл и Кронплац. За участниците при мъжете и при жените бе предвиден дори награден фонд – по 800 евро.

Последната спирка на “снежните” волейболисти се проведе в италианските Алпи, в един от най-добрите ски курорти в тази област – Кронплац или План де Коронес, както е италианското му наименование (трябва да се отбележи, че в тази географска зона официалните езици са два – немски и италиански). При това през последния уикенд волейбол се игра на внушителните 2275 м надморска височина.

Снежният волейбол се заражда преди няколко години, но едва през този сезон – 2015/16, получава “благословията” на Европейската конфедерация, която го вписва в официалния си календар от състезания. Правилата предвиждат да се играе до два спечелени гейма до 11 точки. При равенство 10:10 се играе до две точки разлика.

Дали прилича на плажния волейбол? Единствено по това, че на снежния корт са по двама играчи във всеки отбор. Всичко останало е различно, като си има своите специфики – маратонки за сняг, екипи, техника. Изобщо, нова спортна дисциплина, а идеята е след време да се появи и в списъка с олимпийските спортове в програмата на зимните олимпиади.

И ако все още няма български мераклии да се пробват в атрактивната снежна дисциплина, то по време на последните състезания от европейската верига българин бе един от съдиите – Веселин Станев, който от няколко години работи и живее в Германия.

Със следващите снимки от последния турнир в Кронплац може да усетите атракцията и емоциите от този нов спорт.

Binar

от

публикувано на: 08/04/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: