Единственото смислено предаване в БГ ефира

11/04/2016

33-tv-window-graffiti

Боже, колко много гадост има по тоя екран, Боже! Така би възкликнало перото на писателя днес, ако го задължат да гледа българска телевизия. В Бинар официално заявихме готовност да ни пуснат направо порното и по новинарските емисии. Обединихме се около идеята, че ползването на телевизия сериозно вреди на нашите нерви, но определено се гледа целокупно и настоятелно. Щото нали трите С-та работят с пълна сила – секс, скандал и смърт, навсякъде и специално за вас.

В крайна сметка сред цялата тази мизерия (много е важно да вкарам това понятие бързо в текста) се крие и искрица неумираща надежда. Защото има и смислен формат! Да, има. Не е българска идея, но България отчаяно има нужда от него и това е „Бригада Нов дом“. Просто защото повечето хора тук тънат в бедствени условия. Сигурна съм, че напливът към предаването е огромен. Всеки от нас е ставал свидетел под една или друга форма на компромисното съществуване на хиляди семейства. Как ги е срам да поканят близки и приятели вкъщи, как изобщо нямат условия за това, а не че дизайнът на дома им не е в крак с модата или домашната им техника не е последен писък на технологиите.

Хубавото и смисленото е, че форматът не само показва трагедията на някои семейства, но е съпричастен към тяхната съдба. Да, важната дума е съпричастност. Да не се извръща глава, а да си готов да помогнеш по някакъв начин. В повечето случай – като им се даде нов шанс да започнат живота си на чисто и хубаво. Отношението на екипа си личи. Присъствието на водещата Мария Силвестър (която ние много харесваме) e наистина харизматично, но освен това в нея виждаме и човека зад медийния образ, който просто е щастлив, че става част от добри дела. Шефът на бригадата също е тотален сладур и си личи, че има голямо сърце. Сигурна съм, че е така и с всички, които участват в предаването. Гледах с огромен интерес два епизода дотук, които ми показаха семейства в затруднено положение, но също така видях, че същите тези хора без достатъчно късмет до този момент са умни, добри и разбиращи, както те, така и техните деца.

Едновременно с това, ако превключите по погрешка канала, можете бързо-бързо да попаднете в един друг свят – на “селяни ден и нощ” и задълго да останете отвратени от същества, които боравят с речников запас на попова лъжичка.

Затова е хубаво, че все пак имате шанс да гледате и нещо хубаво в прамтйма – и то се казва “Бригада Нов дом”!

Binar

от

публикувано на: 11/04/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: