Антонио Бандерас и Марк Нопфлър в… Алтамира

14/04/2016

Altamira-758108871-large

Share

×

Едни от най-древните рисунки в човешката цивилизация оживяват отново – този път във филма “Алтамира” на режисьора на „Огнените колесници“ Хю Хъдсън. Успехът на музиката на Вангелис към „Огнените колесници“ бе равен, ако не и по-голям от този на филма. Още е рано да гадаем дали няма да е подобна съдбата на историята на археолога-откривател Марселино (Антонио Бандерас), който заедно с петгодишната си дъщеря случайно открива кантабрийската пещера през 1879-а. Причината – авторът на музиката и един от изпълнителите й е Марк Нопфлър, любимецът на няколко поколения, израснали с Дайър Стрейтс.

Тъй като действието се развива в Испания, идеята на режисьора е музиката да звучи анахронично, но не прекалено по испански. Марк Нопфлър кани шотландската перкусионистка Евелин Глени за максимално интензивна звукова картина на животните от фреските на пещерата. Внушението е особено силно в двете композиции, посветени на бизона – един от символите на пещерата, известна и като „Праисторическата Сикстинска капела“ .

3522535

Марк Нопфлър присъства на премиерата в Мадрид на 1 април; тогава бе и дигиталната премиера на албума, чието първо интегрално слушане ви предлагаме, естествено, тук. Още по темата в репортажа на испанската обществена телевизия, копродуцент на филма.

Людмил Фотев

от

публикувано на: 14/04/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: