Да видиш дракони в кората на дърво

09/05/2016
Цветомир Илиев сред своите картини от природни материали.
Цветомир Илиев сред своите картини от природни материали.

Един ден Цветомир се разхождал в гората и едно парче паднала кора от бор му заприличало на елен, друго – на дракон. Събрал няколко кори, оцветил ги и ги залепил на вече съществуваща картина, както би направило едно дете например. Това били първите му стъпки в рисуването. През 2010 г.

Днес той не само прави изкуство с природни материали, но чрез своето Barkflower Art Studio цели да подпомогне създаването и развитието на екологичен проект в село Бойковци, Еленския балкан, за създаване на екологичен туризъм. За тази идея, разни природни неща и срещата му на село с последния викинг разговаряме с Цветомир Илиев в следващите редове.

Kaкво можем да научим от дърветата?

Да живеем спокойно, в мир и дълголетие. Хората вече не позволяваме на дърветата да растат. По същия начин не позволяваме хората да се развиват, като ги поставяме в рамките и ограниченията на обществото, образованието и културата още от момента, в който се родят.

Научени сме, че да грешим е грешно, което ни лишава от правото да грешим. Да можеш да си позволиш да правиш грешки е източник на креативност и откривателски дух .

Непрекъснато се говори колко е важно да се пази природата и колко е хубава тя, но как наистина човек усеща това и как то се превръща в нещо повече от клиширани думи?

Хората си представяме че сме независими, но  фактът е, че сме взаимнозависими и взаимосвързани с други хора, природата, космоса и дори с невидимата част на вселената. Когато човек види и разбере този факт по същия начин, както може да пипне масата, думите се превръщат в действия и начин на живот.

Как се възпитава любов към природата в свят, в който всички вървим буквално с наведени глави, а отдолу има бетон?

„Въздействие“.

Любовта не се възпитава. Ако един човек наистина разбере какво е любов, той обича всички и всичко. Ходенето с наведени глави в бетона се променя в момента, когато любовта измести омразата, но не любовта към определен човек или предмет, а любовта към всичко и всеки.

Тя е източник на съпричастие, състрадание, спокойствие и мир, което е чуждо за днешния свят, който е резултат от всекидневния ни живот.

Какво е отношението ви към съвременните технологии и могат ли те да се използват градивно и в хармония с природата?

Самолетът, хирургията, компютърът, роботите, изброявайки само няколко от съвременните технологии, са удивителни! Те могат да се използват градивно, но могат и да са причина за изчезването на човечеството преди 2100 г. Това зависи от промяната в ежедневието на всеки един от нас.

Вашето изкуство има кауза. Разкажете повече за село Бойковци и как работата ви е обвързана с развитието на еко туризма там.

Изкуството, което правя, се роди от любов към природата и многобройните ми часове, прекарани из планини, гори и диви местности. Така след няколко години, прекарани в скандинавските страни, реших да се прибера в България, където има много повече дива природа, тишина и спокойствие от развитите страни. Така попаднах в село Бойковци, Еленския балкан, където се запознах с последния викинг.

Той е купил 150 декара земя и четири къщи, като ги предлага на хора, които искат да живеят в природата и да се изхранват от земята. Миналият август тук се премести и Джулиан, който е родом от Англия. В момента тримата искаме да направим място, на което хората могат да имат най-важните неща като тоалетна, баня, кухня, място за отдих и нощувка с възможно най-малко промени в околната среда.

Искаме хората да могат да видят как може да се живее на село, да си починат от стреса и забързания живот в града, да се заредят с енергия и да се насладят на красотата, спокойствието и песните на птиците, които са ежедневие в Бойковци. За да се случи това планираме да направим слънчеви душове, компостни тоалетни, индиански палатки (типи) и др. В района има и няколко скулптори, сътворени от природата – глава на дракон, огромен крокодил и дървото Ент.

Някой ще каже „те хората на село няма какво да ядат, вие за изкуство говорите“. Какво бихте отговорили?

„Морското дъно“.

На село няма гладен човек, освен ако не е болен или има някакъв физически или психически проблем! Да се занимаваш с изкуство в днешно време е начинание, което изисква средства и време. Но материалите за рисуване не са чак толкова скъпи, скъпи са ежедневните и ежемесечни разходи.

Аз се интересувам и правя градини, за да се храня здравословно и да намаля разходите си до минимум, за да имам повече време за рисуване, да живея спокойно, водейки прост и скрoмен живот. Това на село е възможно!

В изкуството ви има тема за бъдещето на човечеството. Как го виждате? Песимист или оптимист сте и защо?

Темата за „Бъдещето на човечеството” се роди от въпрос на приятел и реших да нарисувам това, което видях при пътуванията си в развитите страни – а именно повече и повече хора, бетон, пътища и автомобили. Парадоксално аз все още се интересувам от това как да си подсигуря сигурност във въображаемото бъдеще, унищожавайки природата, допринасяйки за войните и замърсяването с начина на живот, който водя всеки ден.

Универсалният, космически разум, интелигентността, наричана още „интуиция“, ни крещи: „Промени ежедневния си начин на живот!“ Както и че свръхнаселеността, лакомията и жаждата за още унищожават обитаемата част на Земята, поставяйки в опасност живота на всички бозайници и самото човечество.

Доклади и изследвания на различни учени и организации ни съобщават, че човечеството и живота на Земята са в опасност и може да изчезнат още преди 2100 г. – или това, което ще остане, ще е съвсем различно от живота, който познаваме. Все още дъждовните гори се унищожават, както и според изследванията на организацията Глобал Фуутпринт Нетуърк, човечеството е изразходвало всички възобновяеми ресурси за 2015 г. на 13 август 2015 г.!

Вярващ ли сте?

Не вярвам в религията и нейните доктрини. Думата „господ“ не е господ! Ако има господ, то той не може да се обясни с книги, сгради, статуи и др. Господ може да има връзка с хората, за която говорят в различните религии по най-различни начини, но това не става чрез моето или твоето желание за това, то е дар от бога.

Казвате, че всичко се свежда до това да си артист във всеки един аспект на живота. Как по-точно и това за всеки ли е?

„Съдба“.

Това означава да си позволиш да грешиш и да се учиш от грешките си във всичко, което правиш. Да не поставяш граници, пречки и да експериментираш, да търсиш, откриваш и преоткриваш това, което знаеш наново, в старото да откриваш новото.

Изложбата на Цветомир Илиев „Природата – извор на живот“ може да бъде видяна в The Art Foundation на улица Дякон Игнатий 19 в София до 17-ти май. В последните дни от изложбата той ще бъде там, за да  поговори с всеки, който иска да се срещне с  него и с духовете от картините му.

На 11 май Цветомир ще участва с две картини в международния арт фестивал „Морски резонанс”, който ще се проведе на Златни пясъци.

от

публикувано на: 09/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: