Модерният Леонардо да Винчи – любимецът на децата

07/07/2016

“Не се определям за някакъв Леонардо да Винчи, това е ясно”, разказва 79-годишният Бруно, който е баща на 10 деца и заедно със съпругата си Мариза управлява ресторант “Остерия аи Пиопи” (“Гостилница при Тополите”) близо до Тревизо.

Модерният изобретател е и истински герой за децата. Бруно Ферин е създател на първия в света увеселителен парк, който не използва електричество, а само силата на кинетичната енергия за над 40 атракциона за малки и големи, направени на ръка. Влакчетата се движат благодарение на мускулна сила и на гравитацията.

“Идеите ми се раждат просто така, когато се събудя сутрин. Може би пресъздавам движенията, които съществуват в природата, като падането на листата. От такива неща се раждат идеите, като започвам да работя по тях и продължавам докато не ги пресъздам в някаква игра”, споделя още той, който въпреки годините си, определено има детско сърце.

“За съжаление, от физическа гледна точка забелязвам, че имам все по-малко сили, но от тази на ентусиазма съм по-запален отвсякога! За някои атракции се изисква малко време, за други – месеци. Когато имам някаква идея, си я представям в съзнанието, защото не съм способен да го чертая и да го проектирам на хартия. Трябва да си го представя в мозъка и след това в продължение на месеци си го обработвам, анализирам и променям, докато не го създам първо на ментално ниво. И когато преценя, че е настъпил момента, се опитвам да го пресъздам в реалността”, разказва тайната си Бруно.

Уникалният увеселителен парк има 45 атракции, но коя е любимата на неговия създател? “О, не можете да попитате един баща на 10 деца кое му е любимото!”.

Другото уникално за този парк е, че няма вход и децата могат да се забавляват безплатно. Издръжката идва благодарение на дейността на гостилницата “Аи Пиопи”, на която Бруно е собственик заедно със съпруга си Мариза. За работата в ресторанта му помагат всички от фамилията, включително и неговите внуци. “Много съм горд от моя дядо, защото направи нещо, което го няма никъде другаде по света”, отбелязва Франческо, един от тях.

“Моят живот? Радостта от изживяването му”, завършва мъдро Бруно, като неговото произведение на изкуството със сигурност носи много радост. Поне на над 50 000 семейства, които посещават всяка година неговия уникален увеселителен парк.

Binar

от

публикувано на: 07/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: