Дет метълът за един по-чист свят

27/09/2016

Grimaze

Тази есен музикантите от софийската дет метъл  група Гримейз (Grimaze) тръгват на турне под надслов “Да живеем в чистота”. Турът включва организирани дневни събития за почистване на отпадъци и вечерни концерти в градовете: Добрич, Бургас, Варна, Севлиево, Русе, Пловдив, Стара Загора и София. Как се е зародила идеята научаваме от членовете на групата:

Покрай приятелството и музиката ни започнахме да пътуваме заедно често и не можехме да не забележим колко много отпадъци се хвърлят просто така – сред природата. Започнахме да се замисляме, че реално тези отпадъци във времето стават част от почвата, от която се храним и въздуха, който дишаме. Стават част от нас, защото буквално ядем и дишаме тези химикали. Не трябва човек да е квантов физик, за да се сети, че с текущия ни начин на живот нанасяме щети, заради които бъдещите деца страдат.

Grimaze

От около година музикантите развиват инициативата “Да живеем в чистота”. Така се казва и страницата им във фейсбук, където те и други привърженици на идеята публикуват снимки на отпадъците, които са събрали с идеята да вдъхновят повече хора да чистят или поне да пазят чисто. За кратко време инициативата събира над 5000 последователя, които почистват заедно над 65 000 литра боклук.

Казват, че човек е това, което оставя след себе си. Макар че с бандата не изхвърляме отпадъци в природата, един ден решихме, че не можем просто да се разхождаме, да се радваме на слънцето и да подминаваме целия този боклук навсякъде. В този ден събрахме първите си няколко чувала отпадъци и чувството беше толкова яко, че го препоръчваме на всички. Чувството, че вместо да приспиш собствената си съвест с нещо от сорта на “гадно е, но не е моя работа”, се взимаш в ръце и ставаш част от промяната, която искаш да видиш в света. Ние искаме да оставим чист свят за бъдещите деца. А вие?

След като виждат колко много може да се постигне с малко усилия и много ентусиазъм, на музикантите от Гримейз им хрумва идеята да направят и събития за почистване покрай концертите, които така или иначе имат. Тук можете да откриете информация за датите на предстоящите почиствания и концертите от турнето “Да живеем в чистота”. Първият е днес във Добрич, следващият е след два дни в Бургас.

Grimaze

Гримейз осигуряват материали за почистване като чували за отпадъци и ръкавици. Пък и не е задължително хората, които само искат да чистят, да идват на концерт. Както и не е задължително хората, които само искат да дойдат на концерт – да чистят. Но все пак всеки, който участва в почистването през деня, ще получи безплатен вход за концерт вечерта.

Надяваме се много хора да се обединим, да почистваме заедно и да споделим музика. Вярваме, че това ще вдъхнови още повече хора да започнат да чистят и да пазят чисто. Нека днес заедно да живеем в чистота!

Binar

от

публикувано на: 27/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: