Нова награда за философия с премия от 1 млн. долара

10/10/2016
Чарлз Тейлър.

Тази година за първи път беше определен носителят на наградата “Бергрюен”, която се присъжда за постижения в сферата на философската мисъл и има главозамайващия награден фонд от един милион долара. Тазгодишният носител на наградата е канадският философ Чарлз Тейлър за постиженията му както „мислител, чиито идеи са от голямо значение за формирането на самопознанието и напредъка на човечеството“.

Идеята зад наградата е вниманието да бъде насочено към философията и да се възроди древната любов към мъдростта, както и зародилата се през 18 век идея за интелектуални търсения, които да поставят под въпрос основни позиции в човешкото знание. Наградата се присъжда на мислители, чиито идеи са интелектуално и научни значими, но в същото време имат пряко отношение към живота на хората и човешката цивилизация в широк смисъл.

84-годишният Тейлър е сред водещите световни философи, а идеите и теориите му са оказали голямо влияние върху хуманитаристиката, социалните науки и теориите на държавно управление. Автор е на множествено книги, сред които са „Изворите на Аза“ – изследване за това как различните идеи за личността могат да помогнат при дефинирането на западната цивилизация, „Секуларната епоха“ – труд, който се фокусира върху съжителството между религиозни и нерелигиозни хора в епоха, доминирана от секуларни идеи, „Безпокойството на модерността“ и др.

Наградата беше присъдена от независимо деветчленно жури с председател Кваме Антони Аппиа. Сред мотивите за определянето на победителя беше изтъкнато, че Тейлър защитава политическа хармония и единство, които отразяват културните различия, а с трудовете си показва, че западната цивилизация не е монолитна, а се е формирала като резултат от множество различни влияния.

Според нейните учредители, наградата “Бергрюен” идва във време на големи трансформации, които променят всеки аспект от човешкото съществуване. Самата идея за човешкото, отбелязват те, е поставена под въпрос от новите технологии, които не само изпълняват доскоро чисто човешки задачи, но са вече в състояние да променят телата ни. Налице са и дълбоки промени от икономическо, социално и културно естество. Именно в този цивилизационен и философски контекст хората търсят упование в нови идеи и се опитват да обновят старите традиции. Тук обаче няма как да не бъде поставен въпросът кои нови идеи трябва да бъдат приветствани и кои философски традиции трябва да бъдат припознавани като важни?

Именно това е ролята на наградата, учредена от 55-годишния милиардер и филантроп Николас Бергрюен. Тя е един от начините за осветляване на важните и значи съвременни философски идеи. Освен стимул за всички мислители в сферата на философията, тя привлича вниманието на широката общественост върху проблеми и теми, които иначе биха останали в сферата на тясната наука и теория. Забележителният награден фонд пък осигурява на носителя на наградата “Бергрюен” едно от най-важните неща за всеки философ – свобода и възможност да продължи работата си.

Binar

от

публикувано на: 10/10/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: