Героите от “Междузвездни войни” като музикални икони

23/10/2016

SW

Сагата „Междузвездни войни“ е дала много на галактиката.

Да се изброяват всичките ѝ попкултурни завети е невъзможно, дори и силата да бъде с нас. Музиката не прави изключение – нейна рожба един от най-популярните оркестри в историята на киното. Става дума за яйцеглавите пичове пичове, които се появяват още в „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“ от 1977 г.

cantina_band1-1536x864-596650462364

Свирят си те в един затънтен бар в една далечна, далечна галактиката, а отвън Люк Скайуокър и Оби-Уан Кеноби влизат в спор с двама имперски щурмоваци по отношение на особеностите в търсенето на едни дроиди. После нахълтват в бара и срещат не кой да е, а Соло. Скокливата мелодия  на “Кантина бенд” звучи през цялата сцена и бързо става почти толкова разпознаваема, колкото Имперския марш.  А ако не си чувал него, значи си прекарал последните четиресет години в дупка.

Английският дигитален артист Стийв Лиър обаче пренася темата за музиката и шедьовъра на Лукас на съвсем ново ниво. Следвайки своята, както я описва той, „нездрава мания по филми, музика и фотошоп“, Лиър създава пародийни и изключително забавни преработки на кориците на знаменити музикални албуми, като пренася в тях героите от „Междузвездни войни“.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-28„Картоиграч, комарджия, негодник. Ще ти хареса!“ – не Принс, а Ландо.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-21Едва ли някой се е съмнявал, че във вените на Бьорк тече джедайска кръв, даже няма да се учудим, яко тя се окаже третото дете на Вейдър.

Steve learКитара или светлинен меч се крие в калъфа?

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-11Тъмната страна на Звездата на смъртта… тя, всъщност, светла има ли?

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-22Представяте ли си, как би звучала песента “Rape me”, ако  C-3PO я пее на ушенце(?) на самоходната прахосмукачка R2D2?

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-4Ах, горките имперски щурмоваци и техният неточен мерник, спасил живота на не един и двама джедаи.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-32Също като при междузвездния шах, Чубака би откъснал ръцете на всеки, който отказва да си купи неговия албум.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-31“Like a teen spirit it smells”

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-2Ако Пясъчните хора си имаха един пясъчен Боно, щяха задължително да си спасят планетата.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-19След нашенското “Пистулет‘и и бужур‘и” е време за “Бластери и рози”.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-18Тук Фу Файтърс май са свършили работата дори и без намесата на Стийв Лиър.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-5Че тестовете на R2D2  ги пише C-3PO е ясно, въпросът е как стоят нещата при Боно.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-23Всичко е въпрос на походна.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-24… или на шлем.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-13Ако ви сравнят с най-дразнещото същество в галактиката, няма ли да преминете и вие на Тъмната страна?

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-33Да си Сит,  или да не си Сит – това е въпросът.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-30Едни ходят по Луната, други по небето.

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-15Джаба миа!

star-wars-album-covers-by-steve-lear-why-the-long-play-face-6Музикантите от Рейдж агейнст дъ мъшийн май винаги малко са си приличали на уукита.

Единственото, което липсва в цялата история, са няколко еуоки, яхнали томтоми… Който разбрал – разбрал.

Binar

от

публикувано на: 23/10/2016

БНР© 2018 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: