Ловци на коледни духове

15/12/2016

Ако мечтата не достига, и елхата стига. Не се правя на Емили Дикинсън, но най-често едно иглолистно дърво, щедро накачено с артифициална шарения, е необходимият и достатъчен минимум, за да не може някой да се оплаче, че някъде нямало коледен дух. Този дух не е константа – не забравяйте бананите и портокалите, които се появяваха само в този период на годината. А после същите портокалови кори, които грижливо бяха пазени, за да ароматизират скромното ни вещно пространство. (Тогава някои се оплакваха от загнилите южни плодове, но няма как – arbor mala, mala mala, а дървото бяхме ние.)

Визуализирайте центъра на малък град, където уж случайно прекрасно си екзистира някое високо иглолистно дърво. Но не – градската управа ще донесе друго, отсечено незнайно откъде, ще го позиционира в нелеп постамент и то само на няколко метра от живия му събрат, а после ще си саморъкопляска, защото, нали, едни пари са усвоени.

И като заговорихме за материалната страна на нещата, добре дошли на вече традиционните светещи украси, които оформят безброй нетриумфални арки, цял тунел оформят, няма какво, над по-големите булеварди в немалките градове.

А сега към конкретиката – няма как да сте пропуснали широко обсъжданата светеща коледност, която обиколи социалните мрежи. Да, точно онази със светещите мъжки полови органи, които трябвало да са запалени свещи с по две явно приходящи топки за елха. Естетика в чист вид.

И докато незапознатите твърдят, че въпросната импозантна орнаментика е с фалическа алюзия, добре е да си припомним: фалически символ е само предмет, който излъчва, излива, exude-ва, ако желаете, т.е. е отдаващ.

Отдавна беше време коиталната символика да навлезе в декемврийските празници, така че сега нещата започват да се нареждат като шахматни фигури в сложна партия – дамски гамбит: Мери Кристмас е новата Снежанка, Дядо Коледа е новият Дядо Мраз, джуджетата вече не изглеждат както преди, а по-скоро са като онова от “Туин Пийкс”.

И като цяло всичко започва да става доста Линч-овско – червени одежди ли? По-добре да са завеси. Мозайка?! Нека е под на чернобял зигзаг. Коледата – невъзможна.

Традициите не са това, което бяха. В новата коледна трапеза ще има чия, киноа и много, ама много овесени трици. Не е достатъчно просто да постиш – трябва също да си био, еко, веган и да се въздържаш от всеки съществуващ и имагинерен порок. Нека има надупени ангелчета като празнична украса (Бинар се ангажирахме да ви разкажем за това!), нека има палави Снежанки, перверзни Дядо Коледовци и още, и още.

Последно: внимавай за свещите. Някои от тях подло те дебнат сред всички jingle bells, за да, хм, да запалят коледното настроение.

Binar

от

публикувано на: 15/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: