Още на първия си месец, “Дуенде” излъчи своето 7000-но заглавие

17/08/2012

 

Месец след официалната си премиера, стриймът Дуенде се сдоби със седемхилядното заглавие, влизащо в редовна ротация. То е “Duende” от албума “Miles Español“, за който сега ще стане дума.

Едночасовата ежедневна програма Ida y Vuelta (букв. „Отиване и връщане”) звучи от 17 до 18 часа по Дуенде и в нея съжителстват музикални идеи, прекосили океана и върнали се обратно при първоизточника. Танго, болеро, сон и… джаз. Майлз Дейвис е от първите експериментатори с фламенкото и други традиционни испански жанрове, като саетата. Половин век по-късно музиката звучи по-жива отвсякога, благодарение и на някои от бившите му сайдмени: Чик Кърия, Джак Деджонет, Рон Картър, Джон Скофилд. Но и на основателите на фламенко-джаза Хорхе Пардо, Чано Домингес, Карлес Бенавент и по-младия Ниньо Хоселе – божественият китарист интерпретатор на Бил Еванс.

Всички те се събират в 2010 в Ню Йорк по идея на саксофониста Боб Белдън, който продуцира двоен албум с името Miles Español – New Sketches of Spain. Парчетата далеч не покриват тези от оригиналния Sketches of Spain – към тях са добавени такива от Kind of Blue, други джаз-стандарти като Beautiful Love и традиционни фламенко-палос пор алегриас като Tirititran Catalan. Отлични попадения са и авторските творби на някои от участниците в проекта – Fantasia Por Miles Y Gil на кубинеца Гонсало Рубалкаба и естествено изборът ми за седемхилядно парче – Duende, с „кръстника” ми Хорхе Пардо и Ниньо Хоселе. И за да бъде световното звучене възможно най-богато, не бива да изпускаме приноса на маестрото на уда Раби Абу-Халил и колумбийската арфа на Едмар Кастаньеда. Лейбълът е независим и свежестта е сравнима единствено с версиите на Майлз на младите от Kind of Cai, оставяйки на втори план поръчковия Flamenco Sketches на иначе любимия ми Чано Домингес.

PS 44847 titulos en 1.8.19

Людмил Фотев

от

публикувано на: 17/08/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: