Живот в заешка дупка

18/01/2017

Какво може да те накара да зарежеш целия си живот и да заживееш в заешка дупка ? Преди всичко трябва да се казваш Юрий, да си руснак, да ти е писнало от всичко и да си фен на Толкин.

За последното не можем да сме сигурни, но бившият московчанин, който до преди 5 години работел като адвокат в руската столица, а сега води живот на отшелник, често бива сравняван с хобит. Наистина, землянката му доста прилича на хобитска къща, защото е малка и по някакъв странен начин уютна. Юрий се е постарал да я направи максимално пригодена за живеене, не като за 21 век, но за средата на 20-ти със сигурност. Може да се каже, че Юрий живее в пущинака, радвайки се на всички удобства, които ситуацията позволява.

Юри1

В този смисъл ексапизмът на Юрий не е краен, защото той не отхвърля изцяло цивилизацията и нейните блага, но отказва да ѝ играе по свирката. Изборът му е своеобразен акт на социален протест, а не е случай като за психиатър. И точно това е най-симпатичното у Юрий. Да, той наистина е изкопал сам землянката си в гора на около 100 километра от Москва, хапва съмнителни каши, който си готви на печка на дърва, изглежда като човек, който се е издигнал над концепцията на ежеседмичното къпане, и има малко див поглед, но едно е сигурно – той е щастлив по свой начин. Ето както Юрий мотивира решението си да хване гората:

„Първо се почувствах изтощен от работата си на адвокат и започнах да пътувам по света. Накрая и това ме умори. Така реших просто да оставя света да си върви и да спра да се опитвам да отивам при него. Нямам апартамент, нямам и спестени пари, в един момент просто реших да изляза от този режим.“

Юри

Допълва, че това, с което наистина не е можел да свикне по време на живота си в града, била мисълта, че ежедневно му се налага да взима необратими решения. Че има неща, които зависят от него и които не може да върне обратно. Това звучи като случай на класическо прегаряне от стрес. Нещо, с което всички се сблъскваме в една или друга степен и трябва да се справяме. Юрий е избрал този краен начин и той е достоен за уважение. Все пак съвременният отшелник не се е откъснал от света напълно. Постарал се е да се обзаведе със соларен панел, който захранва компютър – не целогодишно, но през летните месеци, за зимата си има генератор – с достъп до интернет, разбира се. Има и библиотека, която дори е качил в Буккросинг.

Юри2

Най-важното е обаче е, че Юрий има заек. Това автоматично означава, че той не може да бъде никакъв хобит, нито хипстър, както се опитват да го описват някои, а е един съвременен Радагаст. Той, подобно на леко лудия магьосник със своя впряг състезателни зайци от епоса на Толкин, не решава напълно да се оттегли от света, а просто да си даде малко дистанция, от която по-добре да го наблюдава.

Binar

от

публикувано на: 18/01/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: