С какво ли да наплашим родителите днес?

16/03/2017

vaksinАвтор: Боян Юруков от Блогът на Юруков, лиценз Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5.

 

Днес (бел.ред. – 13.03.2017 г.) една „новина“ за ваксините обиколи кафявите медии. Става въпрос за дете от Бургас с постваксинална вяла парализа. Няма да давам линк към „новината“, защото съм сигурен, че ще я видите на стените си, споделена от вайкащите се ваши познати, които се хващат на шокиращи новини.

Първо, всяка седмица в България има по 3-4 случая на остра вяла парализа. Почти всички нямат връзка с ваксината срещу полиомиелит. Такава парализа най-често се получава от тежки инфекции, засегнали нерв. Неактивната IPV ваксина, която се използва в Европа и у нас, води в изключително редки случаи до лека временна парализа без дълготрайни последствия. Такива случаи има по 1-2 на година в България при 250 хиляди бити дози. За сравнение, в 1 на 100 случая полио вирусът води до недъзи и смърт. За същото писах през ноември, когато пак се завъртяха твърдения, че ваксината водела до паралич. Не, не води.

Второ, в статията има личната история на майката и някои доста интересни неща. Определенията за лекари и адвокати няма да коментирам. Изглеждат ми доста поукрасени от редактиралите текста. На мен ми беше странен коментарът за това как немски лекари се „шашнали“ на имунизациите в България. Календарите са много подобни (по-долу съм дал сравнение). Разликата е, че в Германия не поставят ваксина срещу хепатит веднага след раждането и БЦЖ – просто отдавна са намалили значително заболеваемостта от тези болести за разлика от нас. За сметка на това слагат ваксини срещу рота вирус, варицела, менингококи и кърлежов енцефалит. Също така, покритието на HPV ваксината е едно от най-високите в света. Затова ми се струва повече от невероятно един немски лекар да реагира така, предвид че календарът им е по-голям.

Трето, не е вярно, че няма регистър. Не е вярно, че тези случаи не се следят. Има, проверяват се, а точно за вялите парализи има специален регистър покрай усилията за изкореняване на полио. Също, макар в закона формално да го пише, ваксините в България на практика не са въобще задължителни. Всъщност, последствията у нас са дори по-леки от тези в доста други държави. Малко като „задължителното“ гласуване. Глоби не се налагат, повечето отказали ваксини не се квалифицират така или иначе за детски надбавки, а когато опрат до детска градина, прибягват до документална измама. Съвети за последното и контакти на „услужливи“ лекари се въртят из форумите отдавна.

Четвърто, за обезщетенията за такива случаи отдавна съм казал, че съм абсолютно за идеята. При условия обаче, че се пълни с глоби на родители, отказали ваксини, като глобите да бъдат увеличени драстично и да се налагат реално. Сега са само формално предвидени в закона, но по думите на РЗИ-тата никой не е глобен. С такъв фонд ще има повече видимост колко са наистина подобните случаи и колко от тях са просто спекулация. Сега половината от съобщените 30-40 случая нямат общо с ваксините, повечето от останалите са или от препоръчителните ваксини за грип, или са фебрилни гърчове след като майките не са пожелали да дадат ибупрофен.

Никой никога не е твърдял, че ваксините са на 100% безопасни или че работят на 100%. Никой не твърди, че рискове няма. Ползата за здравето на всяко дете обаче надвишават многократно рисковете. Тук не става въпрос за късмет или „теглене на къса клечка“, а за възможност детето да се пребори с тежки заболявания. Ако организмът му реагира така на деактивиран вирус, то представете си как ще реагира на дивата му форма.

В никакъв случай не поставям под съмнение историята на майката. Да ти се случи нещо такова е ужасно и за съжаление мога да си представя през какво минава. Причината да напиша всичко това беше украсената история, завъртяна в медиите, търсеща единствено посещаемост за сметка на сплашване на родителите. Липсата на обективност я оставяме настрана – нямам илюзии, че точно тези медии ще потърсят мнение на лекар. Трябва обаче да се поставят нещата в контекст и да се спре с твърденията за паралич, инвалидност и масовост. Проблеми с ваксините има, но те не са в действието им, а в доставките, цените, достъпността и обучението на лекарите. За това ще пиша повече друг път.

Не на последно място трябва да запомним, че интернет форумите и фейс групите са най-лошият здравен съветник. Тук изброявам становища на лекари в интервюта и доклади, но и на това не трябва да се осланяте. Говорете с личния си лекар. Разпитайте го спокойно в контекста на здравето на вашето дете. Всичко останало е „една жена каза“.

Ето тук ще намерите сравнение между календарите на България (в зелено) и Германия (в синьо). Вижда се ясно, че в Германия има повече ваксини и реимунизации. Интерактивна версия ще намерите на сайта на ECDC.

vadebg

Статията е написана на база информация от докладите на Global polio eradication initiative, както и на препоръките на Министерството на здравеопазването и Националния център по заразни и паразитни болести. Не следва да взимате медицински съвети оттук или откъдето и да е в мрежата или масовите медии. Обърнете се към личния си лекар или педиатър, ако имате въпроси или притеснения. Интернетът не е и не може да бъде заместител на медицинските специалисти.

Binar

от

публикувано на: 16/03/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: