Накъде върви еволюцията, господин Дарвин?

24/03/2017

trtworld-nid-287919-fid-324310

В днешно време таблетите и смартфоните са основно средство за комуникация между хората, а запознанствата по тях са нещо съвсем нормално. И щом това е така естествено при хората, защо да не е и при маймуните? В парка за примати Апенхул в Апелдорн, Холандия, започва четиригодишен експеримент.

На 11-годишната женска орангутанка Самбоджа ще бъдат показвани снимки на възможни партньори от голяма международна програма за разплод на човекоподобни маймуни. Самбоджа ще може да избере своя мъжкар на сензорен екран, преди да бъдат представени един на друг. „Целта е да се добие по-ясна представа за това как женските орангутани избират своите партньори”, заявява Томас Бионда, специалист по поведенческа биология.

MAC07_ORANGUTANMERGE-wide

Тъй като мъжкият орангутан би могъл да дойде от далечен Сингапур, зоопаркът се надява да увеличи шансовете за успешна среща. „Често животните трябва да бъдат върнати обратно в зоопарка, откъдето идват, без да е имало чифтосване. Нещата не винаги вървят добре, когато мъжкият и женската се срещат за първи път”, казва Бионда.

Проучването е част от по-широка програма, разглеждаща ролята на емоциите в животинските взаимоотношения. „Емоцията е от огромно еволюционно значение. Ако не интерпретирате правилно емоцията в дивата природа, това може да доведе до вашия край “, твърди биологът. „Основният проблем на учените е изграждането на достатъчно здрав сензорен екран, който да издържи на вниманието на Самбоджа.

1421953650973

“Таблет, укрепен със стоманена рамка, беше тестван успешно за първи път преди две седмици с два по-големи орангутана, но не оцеля, когато Самбоджа го докопа“, казва Еви ван Берло, специалист по еволюционна психология.

По думите на експерта, когато учените създадат достатъчно здрав екран, те биха могли да изследват дали външният вид сам по себе си е достатъчен, за да създаде искра на привличане между две животни. „Обикновено миризмата също играе важна роля, но при орангутаните ще бъде каквото виждаш, това получаваш”, уточнява Еви ван Берло.

oo_a4a_toronto_pandi

Холандските учени не са първите работещи по изследването на влиянието на съвременната техника върху приматите. В края на октомври 2012 г. гледачите в зоопаркове в САЩ и Канада са установили, че смартфоните и приложенията за тях вълнуват и маймуните.

В рамките на програмата Apps for Apes (“Приложения за маймуни”) в 12 зоопарка в САЩ и Канада орангутаните получават таблети в предназначеното за развлеченията им време. “Подобно на хората, и на маймуните им харесва да докосват електронни устройства, да гледат кратки клипове и картинки на себеподобни и други животни”, казва Ричард Цимерман, директор на проекта.

mikko

По време на експеримента животните са имали достъп до таблети два пъти седмично. Приматите са използвали различни приложения за тях между 15 минути и половин час в зависимост от вниманието, което им отделят.

Най-популярни сред животните се оказали апликациите, предназначени за деца, стимулиращи занимания като рисуване и слушане на музика, както и игри за запаметяване.

Гледачите освен това проверявали как апликациите, предназначени за общуване, като например тези за аутисти, помагат на животните да се изразяват по-добре. “Да си представим, че някой от орангутаните страда от зъбобол. С помощта на таблет той може да покаже картинка на зъб и по този начин да изрази усещането си”, казва Цимерман.

12627264023_a3260ef2e7_b

Почти като при хората, само че ние, за разлика от маймуните, оставяме да се развали зъба и тогава го лекуваме. Накъде върви тогава еволюцията, многоуважаеми господин Дарвин?

Binar

от

публикувано на: 24/03/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: