Едно перце ще пречупи врата ти

24/04/2017

Запознах се с метеоролога Едуард Лоренц през далечната 1963-а година. Беше средата на декември, имаше буря, разбира се, а аз все още бях на само минус 20 години. Еди се носеше в модерен тогава туид, а филцът на шапката му подсказваше, че той определено не е първият ѝ собственик.

Докато отключваше входната врата на двуетажната къща, в която беше кабинетът му, вятърът събори шапката му. Но не я рита и подхвърля недоволно, а само я свали от главата му, така че Еди да има време да обърне внимание на самото шапкопадане. По същото време аз му разказвах за Лий Куан Йу, който беше спечелил изборите в Сингапур през септември. И тогава като един типичен метеоролог Лоренц предположи, че един мах с крило на пеперуда някъде в Сингапур може лесно да стане причина за възникването на мощно торнадо в Северна Каролина.

После му разказах как в началото на 21 век една българска алтърнатив група – Сигарета, ще включи в текста на свое парче “Едно перце ще пречупи врата ти” (“Feather will break your neck”), а един от членовете на групата пушеше лула на една снимка в някогашното сп. “Нов ритъм”, с което Бинар има кръвна връзка. Между страниците на онзи брой е засъхнала четирилистна детелина, всъщност трилистна с едно допълнително листенце, което Ервин Шрьодингер е закрепил, и за него детелината е и трилистна, и четирилистна. Да, Еди Лоренц имаше късмет.

– Имаш късмет, Еди – казвам му.

– Представи си една топка, която е поставена на върха на хълм – започва той. – Топката може да тръгне в няколко различни направления, които са изцяло зависими от леки различия в началната позиция. Съдбата на топката зависи например от настроението ти, когато я поставяш на самия връх. А всяко различно падане може да промени не само твоя живот. Освен това ако пуснеш същата топка от абсолютно същото място два пъти, всъщност резултаът ще е различен – нали според Хераклит няма как един човек да влезе в една и съща река два пъти. И в този смисъл, всичко тече, всичко се променя.

– През 2008-а година има един сериал “Фриндж”. Там има две паралелни реалности, във всяка от които има различна версия на героите. А един учен, за когото не си чувал, Еди, Стивън Хокинг се казва, ще излезе с теория, че има безброй паралелни реалности, тъй като всеки миг е граничен и произвежда още един и още един свят.

– Ще се измисли ли начин да се систематизират възможните реалности и евентуално дори да има как да се подбере най-правилното решение в сложни моменти? Къде остава факторът на случайността например – ако хвърлим монета и от резултата ѝ преценим как да постъпим в някакъв момент?

– Еди, много си любознателен, наистина ти се възхищавам.

Отнякъде се появяват бели гълъби, цяло ято, над нас. Разперват криле и в цялото бяло торнадо едно перце пада бавно, но устремено към Еди. Каца на врата му. Сбогом, Еди. (Освен ако една сутрин не се събудиш и не си се превърнал в пеперуда. Която, разбира се, ще размаха криле и после полъхът…)

Binar

от

публикувано на: 24/04/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: