Марк Нофлър – човешкото сияние на звездата

14/04/2017

Tracker:

1.човек, който проследява/открива/хваща
2. полицейско куче (и TRACKER dog)
3. човeк, който влачи лодка с въже от брега

“Tracker”:

Осми солов студиен диск на Марк Нофлър (Mark Knopfler), известен още и като Мистър Дайър Стрейтс. Записът оглави класациите за албуми в САЩ (Folk Albums на Billboard), Норвегия (VG-lista), Германия (Offizielle Top 100), Холандия (MegaCharts), Дания (Hitlisten), Хърватия (HDU), Белгия (Ultratop Flanders) и Австрия (Ö3 Austria).

freedvdcover“Tracker”:

Кратък документален филм на датския режисьор и фотограф Хенрик Хансен, въвеждащ в творческата лабратория по реализацията на проекта, но и в сърцето на неговия създател.

Марк Нофлър, който “проследява/открива/хваща” само искрени мелодии. Вече четири декади между два века – от пробивната заглавна тава на Дайър Стрейтс (1978), през дузина изпипани саундтраци и осем индивидуални албума, последният от които е “Тracker”. “Всички тези песни са свързани по време. Ако имаш малко време, е хубаво да си го вземеш”.

Марк Нофлър, изумителен китарист и мултиинструменталист, композитор, вокалист, текстописец, но и находчив продуцент с нюх на “полицейско куче”, e открил, че: “Има толкова много песни, с които никога няма да стигна до запис…”

Марк Нофлър, който влачи лодка, пълна със семпло и честно изкуство, с въже от брега на личните си преживявания. Само тогава “И тогава, песента излиза през вратата, тръгва по своя живот, а после може да бъде изсвирена и да завърши цикъла. Това ни държи вълнуващи се…”

hqdefaultРоденият в Шотландия, но наполовина унгарски, евреин Марк Нофлър основава Дайър Стрейтс през 1977-а в Лондон, като първо нарича бенда Кафе Рейсърс (Cafe Racers). Под това име бандата дебютира на рок фестивал, оглавен от прочутата седемдесетарска пост-пънк група Скуийз (Squeeze). Един приятел на барабаниста Пик Уитърс, забелязвайки плачевното финансово състояние на музикантите, предлага да се прекръстят на Дайър Стрейтс (Ужасни затруднения). На следващия концерт те вече излизат с него, предвождани от Него, днешната рок звезда-милионер с най-разнокалибрени приятели; поет, музикант и композитор. Който съумява да е на най-високото равнище и в трите си роли. Прекрасни текстове, изпяти с дилъновска убедителност и запомнящ се глас, опростени и свежи мелодии, вдъхновени от най-добрите традиции на блуса, виртуозни сола на китарата (акустична или електрическа), наплетени без перце. Без да е излишно спринтьор по грифа.“Това, което се опитваме да направим днес, е да запазим старото, като продължаваме да работим с новото, защото някои от старите неща звучат красиво”.

End credits:

– Защо направи онова?
– Защото е сполучливо!

pole

Binar

от

публикувано на: 14/04/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: