Eyot в Първо студио на БНР

26/04/2017

На 26 април в Първо студио на БНР сръбският ню-джаз квартет Еyot представя на живо музиката от четвъртия си студиен албум Innate, който излезе само преди няколко седмици за лейбъла 90&9 Records. Събитието, разбира се, е част от 17-ия радиофестивал „Аларма Пънк Джаз”.

Еyot, далновидно наречени от легендарния джазмен сър Джи Ърл Грайс Нирвана” на европейския джаз”, имат своя собствена история с „Аларма Пънк Джаз” и Първо студио на Националното радио. През септември 2011 г. там беше един от последните им концерти като „малка група” и само няколко месеца по-късно последваха наградата на MIDEM в Кан, участията им на международните джаз фестивали в Лондон, Дубай и Хонг Конг, Шанхай, турнетата из Русия и цяла Европа, пълните зали на тяхна родна територия и пр. После спечелиха публиката и на други два фестивала у нас – „Банско Джаз Фест“ (2012) и „Джаз Перелик“ (2013). На “Аларма Пънк Джаз“ гостуваха отново през 2015 г. – с програмата от албума Similarity (2014), записан в студиото на Джим Бар, басиста на Portishead и Get The Blessing, в Бристъл. А съвсем не между другото, тук е мястото да споменем, че новият албум Innate (2017) е записван при друга една легенда на ХХ и ХХI век – Стив Албини, един от световните гении на саундинженеринга от последния четвърт век, фронтмен и китарист на триото Shellac и не на последно място – човека с най-големи заслуги за записите на „Нирвана“ да звучат така, както звучат.

Квартетът Eyot (Деян Илиич – пиано, Сладжан Миленович – китара, Марко Стоилкович – бас и Милош Войводич – барабани), сред чиито почитатели се нареждат легенди като Рамбо Амадеус и писателят Давид Албахари, носи нещо от звука и енигмата на великани като E.S.T. и The Necks, следвайки обаче своя собствен джаз, в който има и пост-рок, и минимализъм, и далечни балкански реминисценции в мелодиите (в последния албум – повече от всякога), и много, много ембиънт. Един от онези видове музика, които после човек обича да си припомня със затворени очи. https://youtu.be/24dBEuglzxQ Както в предишния им албум Similarity, така и в новия Innate, групата продължава да търси подобията между нещата – този път в плоскостта глобално-локално, на всички нива – ритъм, мелодия, думи. Така в този албум veer” може да означава „променям посоката си“ на английски, но и просто „вир“ на сръбски (че и на български), както и “innate” („вроден“, „естествен“, „присъщ“, „инстинктивен“ на английски) може да се прочете също и като „инат“ на сръбски (че и на български).

А за отваряне на вечерта за Eyot в България има само един подходящ музикален проект – Nocktern на Стоимен Стоянов. Този път – в солов вариант. Напомняме, че премиерата на дебютното ЕР-издание на Nocktern No Sugar Added (във вариант българо-френски квартет с гости) също беше в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ в Първо студио на БНР преди няколко месеца, а първата поява на формацията пред публика, пак по покана на „Аларма“, беше съвместен концерт с американските прогресив-класици Kayo Dot.

15578232_1824243424520503_5375975426444095547_o (1) Вратите на Първо студио отварят в 20:30ч. Точно в 21:00 на сцената излиза Nocktern, а в 21:30 започват Eyot.

Другите за Eyot:

Нирвана” на европейския джаз. – сър Джи Ърл Грайс.

С гордост го казвам вече втори път, а знам за тях едва от вчера, Еyot са една от онези млади групи, които доказват, че за музиката няма бариери, ако е качествена. Рамбо Амадеус (2012).

Фактът, че Еyot са свирили на джаз, пънк и рок фестивали, както и в културни центрове, казва нещо за специалната химия на музиката им. Йън Питърсън (All About Jazz).

Неочаквано красив и ясен звук. Давид Албахари.

Тъмна, атмосферична, страстна и омагьосваща (музика), такава, която кара космите по врата ви да настръхват. Джейк МакМърчи (Get The Blessing).

Красива, просторна музика, пълна с мрачна мистерия… но в същата мярка и с възвисяваща светлина…Джим Бар (Portishead / Get The Blessing).

01_Eyot

Цветан Цветанов

от

публикувано на: 26/04/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: