Крафтверк – Минимум максимум поп арт в 3D

25/05/2017

Десет години след Бийтълс в Германия се ражда една група, която ще промени световната музика дори повече от тях – Крафтверк. Ще минат обаче още 10, 20 и дори 30 години, преди светът да настигне тези отишли далеч напред във времето музикални и арт визионери.

Изобретеният и наречен от самите тях стил robot pop е повлиял на почти всяко ново нещо в музиката през последните 30 години – от новата вълна до техното и дори хип хопа. Най-невероятни имена – от Франц Фердинанд до Кайли Миног – ги цитират като свои любимци и влияния. Дори Майкъл Джексън ги е молил за съвместна работа през 70-те. Не броим хора като Депеш Мод, Дафт Пънк, Пет Шоп Бойс, Ню Ордър и дори Мадона, които откровено са заимствали сериозно от тяхното наследство.

Крафтверк минаха  и през българска земя през вече далечната 2005 г., оставяйки ни с отворена уста (ревю за концерта, история на групата и пространно авторско интервю с тях можете да прочетете тук). От няколко години музикантите отново обикалят света с хитовете си – преаранжирани и този път в 3D на живо.

kraftwerk-theonepointeight

Днес, от позицията на времето, БиБиСи прави документален филм за тях – и го нарича „Поп арт”. Той съдържа откъси от техните 3D концерти в „Тейт Модърн” в Лондон през 2013 г., както и уникални архивни кадри от 70-те, когато Крафтверк и тяхната музика изглеждат направо като извънземни или роботи, дошли от бъдещето. „Те са жива арт инсталация”, казва за шоуто им днес кураторката от „Тейт Модърн”.

Филмът съдържа също спомени и интервюта с легенди като техно пионера Дерик Мей, основателя на група Кен – Холгер Шукай, DJ-еят и ремиксатор Франсоа Кеворкян, музикалния журналист, бивш член на електро пионерите Арт Ъф Нойз и издател на имена като Френки Гоус Ту Холивуд, 808 State, Грейс Джоунс, Сийл и др. – Пол Морли, както и с дизайнери, фотографи и други съвременици, работили с немските легенди през годините.

Ралф Хютер, единият от основателите на Крафтверк, това лято ще навърши 71 г. (!), но групата и в момента е на турне из Европа. То обаче не включва България – и предвид възрастта им най-вероятно никога повече няма да ги видим и чуем на живо тук.

KRAFTWERK live MTV EMA 2003

Парти, посветено на Крафтверк и музиката от онова време, събира обаче техни почитатели този петък, 26 май от 20:00 ч. в знаковия столичен клуб „Нойе Берлин”.

Ако и там не можете да присъствате, остави ви само този документален филм на БиБиСи (на агл.). ЮТюб често го сваля и забранява за гледане в някои държави – сред които и България – така че побързайте, докато е наличен.

Иначе музиката на Крафверк продължава и през 21 век да вдъхновява творци от всякакви жанрове и изкуства от всички краища на планетата.

https://vimeo.com/154289029

 

Binar

от

публикувано на: 25/05/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: