Бодат ли българските крави?

05/06/2017

cow-759018_960_720

Не е лесно да се живее в охолство – от непосилната лекота на битието хората често посягат на живота си. В Швейцария това се случва и на рогатия добитък. 13 крави от породата Херенс избягали от кошарата си в кантона Вале и се втурнали към ръба на близките скали. Всички те полетели към бездната, като само една крава е останала жива след падането, съобщи „Травъл енд лежър“.

Според теориите на фермерите стадото може да е било преследвано от някакъв хищник, най-вероятно вълк или куче. Застрахователят експерт Норберт Теретаз твърди, че кравите са демонстрирали необичайно поведение. Вместо да се разпръснат при заплаха, както е обичайно, те се следвали една друга в група както е при овцете. При кравите овчо поведение рядко се наблюдава, уточнява Таретаз.

По думите му вариантът за преследващ ги хищник не е много достоверен, защото кравите са минали през пасище, на което е имало четири бика. Нито един от тях не се е самоубил. Да не са луди. Остава възможността биковете в момент на превъзбуда да са подгонили партньорките си към скалите. Ако е така, е редно да им се потърси отговорност.

Каквато и да е причината за инцидента, загубата си е загуба. Всяка крава се оценява на около 20 хил. франка.

Добре, че в България нямаме такива проблеми. Нашенските крави имат направо волско търпение, щом още издържат на мизерните битови условия, без да се самоубиват. В сравнение с тях швейцарските им посестрими са като настанени в петзвездни хотели. И въпреки това посягат на живота си. Е, ако и това не е каприз, здраве му кажи.

Докато в Швейцария кравата е емблема, то ние не се славим с процъфтяващо краварство. Статистиката показва окаяното положение на отрасъла – на 122-ро място сме в света по броя на говедата, които се отглеждат в страната. У нас има 526 112 говеда. По съотношение на броя на рогатите към броя на депутатите като нищо да се окажем номер едно. Колко жалко, че не можем да доим народните представители. За сметка на това те успешно се справят с нашето доене.

А истинските проблеми не само на хората, но и на кравите в България остават извън пленарната зала. Но нека се върнем към братята швейцарци. През февруари в тамошния федерален съвет беше подложено на гласуване дали кравите да бъдат с рога или не.

Каква полза, че ни наричат “Швейцария на Балканите”, след като основни закони стоят неразгледани с години. Дилемата с кравешките рога по тукашните географски ширини изобщо не съществува. На кого му пука за това? В Западна Европа е друго. 90% от млекодайните животни в Швейцария са с отрязани рога. Нашенските крави са си рогати, никой обаче не се страхува от рогата им.

Binar

от

публикувано на: 05/06/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: