Напук на традициите

12/07/2017

Традициите не са това, което бяха – булките са в черно, виното е в синьо, а дините са квадратни. Докато с първите две неща по-лесно може да се свикне, то квадратните дини не само плашат окото, но и будят уместния въпрос: „Накъде върви света?“.

В технологиите и иновациите светът често се движи от Япония. По всичко личи, че и при производството на дини японците вървят на крачка пред останалите нации.

Pepenele-patrat-square-watermelon

От години потребителите в страната на изгряващото слънце се мъчат да поберат голямата кръгла диня в хладилниците си. Съществува проблем и при нарязването на търкалящия се кръгъл плод. Но през 80-те години на миналия век далновиден фермер решава проблема.

Стопанинът от Дзенцуджи, префектура Кагава, създава идеята за диня с формата на куб, която лесно се пренася и съхранява. За да постигнат това, земеделците започват да отглеждат дините в стъклени контейнери, след което плодовете придобиват кубовидна форма.

square-watermelons-2010-4-28-17-31-141

Днес тези чудновати дини се сортират ръчно и се доставят в цяла Япония. Плодовете, предназначени за продажба в елитни универсални магазини и луксозни супермаркети, привличат най-вече богатите купувачи от Токио и Осака, двата най-големи японски града.

Как се отглеждат квадратните дини?

Много е важно да се улучи точният момент. Най-подходящото време е, когато дините са още малки и в процес на зреене. Японците обикновено използват стъклени кутии, което помага при растежа на динята, тъй като слънчевата светлина може да проникне през стъклото от всички страни.

12GMO1-jumbo

Квадратните дини са много по-скъпи от обикновените. В Япония можете да ги купите за около 82 долара или 10 000 йени, докато обикновените дини струват само 15-20 долара.

На някои места в Европа, в зависимост от размера и качеството, те могат да достигнат до повече от 200-300 евро. По неотдавнашна информация в Русия квадратна диня била продадена за над 700 долара.

„Това не е просто прищявка. Този тип техника за отглеждане на дини всъщност има практическо приложение. Причината, заради която се прави това в Япония, е липсата на място”, казва Саманта Уинтър на Националния съвет за насърчаване отглеждането на дини в Орландо, Флорида.

image

Една дебела, кръгла диня заема много място в хладилника. Освен това, заради формата си тя седи нестабилно върху хладилните рафтове. Ето че идва решението на проблема.

Квадратните контейнери са съобразени с размерите на японските хладилници, което позволява узрелите дини да се вместят удобно и точно на празното място.

Ако за наличието на квадратни дини вече имаме практическо обяснение, то за дините във формата на сърце причината може да е само, че обичаме човека, с когото ще я консумираме. Сърцевидните дини са чудесен подарък за влюбени, стига разбира се те да имат дълбоки джобове, защото са тройно по-скъпи от квадратните.

japanese-melon

Докато в Япония земеделските производители балансират между практичността и чувствата, за разлика от тях, в Китай залагат на духовността.

Фермер от Китай представи удивителни круши с формата на Буда още през 2009 г. . Той смята да популяризира идеята си в Англия, а след това и по света. Овощарят е прекарал шест години в усъвършенстване на бебета круши, всяко от които расте в специална формичка.

22

Въпреки солената цена от 5 паунда на круша, съселяните на Хао изкупували причудливите плодове до дръжка. Фермерът споделя, че хората смятат, че крушите са красиви и носят късмет и затова си ги вземат веднага, щом ги обере от дървото.

Сега е време да се прехвърлим отвъд океана. Калифорнийският Фермер Тони Дригера отговаря на иновативните азиатци със своите уникални тикви с образа на Франкенщайн.

HT_pumpkinstein_3_sk_140924_4x3_992

Всъщност в интернет вече нищо не е тайна, има специализиран сайт, в който всеки може да научи подробности относно производството на плодове и зеленчуци с какви ли не шантави форми.

Нека експериментите започнат сега! Кеф ти квадрат, кеф ти сърце, кеф ти Франкенщайн. А после ми говорете за традиции.

HT_pumpkinstein_5_sk_140924_4x3_992

Binar

от

публикувано на: 12/07/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: