Новини отблизо

23/07/2017

АЕЖ – България представя изследване на медийното отразяване на „горещи теми”.

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) инициира проучване върху драматизацията на медийното съдържание, тематичното разнообразие и използването на източници в работата на три телевизии и пет информационни сайта, водещи по рейтинг и аудитория.

1. Спазват ли медиите професионалните стандарти, отразявайки „горещите теми” на деня, вълнуващи цялото общество?

2.Наблюдава ли се прекомерна драматизация на конфликтни събития и трагедии?

3. Коректни ли са най-рейтинговите български медии при позоваването на източници на информация?

4. Имат ли принос най-рейтинговите българските медии за разпространяването на слухове и непроверена информация в ерата на т.нар. „фалшиви новини”?

Автори на проучването “Новини… отблизо” са изследователите от Софийския университет “Св. Климент Охридски“ – проф. Мария Нейкова, д-р Жана Попова и доц. д-р Вяра Ангелова.

Резултатите от изследването, както и препоръки на експертния екип за подобряване на качеството на българската медийна среда, ще бъдат представени на 25 юли, вторник, от 10.00 ч. в „+ ТОВА“, ул. Марин Дринов 30. Входът е свободен.

Проблемните линии в доклада са анализирани и сравнени според професионалните стандарти в Етичният кодекс на българските медии.

Моментната картина на изследването попада във времеви отрязък от три месеца (февруари-април 2017 г.) и обхваща 3556 журналистически публикации – новини, репортажи и информационни съобщения.

Проучването е част от проекта на Асоциацията на европейските журналисти-България „Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, подкрепен от фондация „Америка за България”.

Binar

от

публикувано на: 23/07/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: