НОЩи с амбициозна програма

11/08/2017

Традиционното пловдивско събитие, познато като „Нощта на музеите“,  тази година ще се проведе през септември и ще продължи три дни и нощи – от 15-ти до 17-ти. НОЩ/Пловдив 2017 ще се проведе като мултижанров фестивал, включващ няколко основни теми, насочени към различни интереси на посетителите.

В първата вечер на НОЩ 2017 от 19:00 до 01:00 ч. ще бъдат отворени музеите, галериите и ателиетата. Същият ден ще бъде открита и юбилейната изложба на фондация “Отворени изкуства, която е основен организатор и инициатор на фестивала

На 15 септември публиката ще може да се наслади на изложбите на пловдивските студенти по изкуства от АМТИИ в ателиетата на Зеленото и Синьото училище в Стария град, които за първа година участват в НОЩта. В същата вечер Музей на авиацията – Пловдив ще запознае гостите с темата за Космоса, като избрани посетители ще могат дори да опитат „космическа храна”, специално приготвена за събитието. Присъстващите тази година ще могат да участват и във виртуално пътешествие из някои от най-известните музеи в света.

В първата вечер на фестивала ще могат да се видят още изложбите на пловдивския художник Ангел Василев в Градската художествена галерия – Пловдив, непоказваната досега живописна колекция на Регионален етнографски музей – Пловдив, изложбите „Срещи в Пловдив” в галерия „Резонанс”, „Капитални гледища, омаж за Юлия Кръстева…” в галерия U-Park, както и самостоятелното представяне на известния американски артист Майк Буше в галерия „Сариев”. Участието на Държавния куклен театър – Пловдив с известния спектакъл „Дама Пика“ в рамките на руския фестивал „Рязанские смотрини” ще бъде прожектиранo на живо до сградата на БНТ в града.

На 16 септември акцентите в програмата са градските пространства и международната част от кураторската програма „Тук навсякъде”. Част от нея е световната премиера на аудио-визуалния пърформанс „Liminal” на американката Мери Франк, който е свързан с реалната и виртуална архитектура и скулптирането със светлина и звук на пространството. На открито, на Лапидариума в Стария град ще могат да се гледат документалните късометражни филми от платформата „КинеДок“. В съботната вечер в Античния театър ще се състои концертът на Фортисимо, който, както всички събития в НОЩта, ще бъде с вход свободен.

Програмата на „Малката нощ“ за детската публика тази година се смесва с традиционните събития и на 15-и и 16-и ще предложи множество работилници, където децата ще могат да се научат на графични и иконописни техники, да играят игри, да плетат и да се забавляват, да научават за иконописта, космическата архитектура, връзката между геометрия и изкуство, както и да развиват своите дигитални и предприемачески детски умения.

На 17-ти септември програмата ще предложи следобедни уъркшопи, разходки в градското пространство със специална технология, която променя усещането за реалност и сетивните възприятия, още изложби и прожекции.

Binar

от

публикувано на: 11/08/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: