2henning и Nocktern в Първо студио на БНР

09/09/2017

Новият (изключително наситен) сезон на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ започва на 11 септември, понеделник, от 21:30ч. (с отваряне на вратите за публика още в 21:00) в знаковото Първо студио на националното радио с швейцарското експериментално инди-джаз / импро-поп дуо 2henning.

2henning са Валерия Цангер – барабани, перкусии, електроника и Рахел Крафт – клавишни устройства, вокали, флейти. Работят заедно от няколко години в Люцерн, като еволюцията им е от фрий импровизация към песни с ясна, но нефиксирана структура (т.е. отворени за трансформации по време на живо изпълнение).

2henning_4

“Стереотипът принадлежи на миналото” гласи Точка 2 в техния т.нар. „манифест“, когато вече сме разбрали, че жанрове не съществуват.

2henning са в България по покана на фестивала Electric Orpheus (9 септември, Парк-лозе “Вила Юстина“, Пловдивско), което е чудесен повод да бъдат представени и на софийската публика в Първо студио на БНР. Обичат да представят музиката си на живо в необичайни пространства – на дъното на басейн, примерно, така че Electric Orpheus & Alarma Punk Jazz са най-правилните платформи, където да ги чуем за първи път в България.

Nocktern_2

И още една новина! Преди 2nenning ще имате възможност да се насладите и на соловия акустичен пърформанс на Nocktern. След груповото въплъщение на Nocktern, творческият процес на композитора и пианист Стоимен Стоянов отново затвори врати на социалното, за да се роди соловото ЕР – Lylа. Трите пиеси в изданието са композирани за роял и досега са изпълнявани само веднъж, по време на Международния ден на пианото пред отбрана публика.  Lylа е портрет – триптих на едно момиче,  преминаващ през състоянията на възбуда, меланхолия и  хармония.

Вратите, както казахме, отварят в 21:00ч. Nocktern ще излезе на сцената в 21:30, а 2henning – точно в 22:00ч. Очакваме ви – физически, ако сте в София, или пред телевизора, ако сте прекалено далеч, за да стигнете до студиото.

Цветан Цветанов

от

публикувано на: 09/09/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: