Криста Бел и 9 години Аларма пънк джаз

17/11/2017

“Две купета” загряват квартета на Криста Бел в “София лайв клуб”.

Концертът на Криста Бел в „София Лайв Клуб“ на 17 ноември е безспорно едно от ключовите музикални събития в столицата не само на месеца, но и на полугодието. „Музата на Дейвид Линч“, известна и като „специален агент Тами Престън“ в новия „Туин Пийкс“, идва с квартета си, за да представи новия си албум “We Dissolve” в София.

Датата в София е и една от първите в есенно-зимното й европейското турне, на което тя идва заедно с Крисофър Смарт – бас, визуализации, съавтор на песните в албума, Джейсън Олтмън – барабани и Коул Хенсън – китари.

Албумът “We Dissolve” е записван в Бристъл, Великобритания, а продуцент е носителят на наградата „Мъркюри“ Джон Париш, с чието свързваме не една и две важни продукции – все на музиканти от калибъра на „Голдфрап“, Трейси Чапмън, Рокиа Траоре и, разбира се, Пи Джей Харви. Да кажем, че “We Dissolve”е поп албум с елементи на соул, рок и джаз, разбира се, е малко. В 10-те песни тук има и трип-хоп атмосфера, и инди/дарк-поезия, и онази особена (почти) филмова ефирна меланхолия, която с която свързваме музиката на Криста Бел от предишните й издания.

В станалите вече класически албуми на Криста Бел – “This Train” (2011) и ЕР-то й “Somewhere In The Nowhere” (2016) – съавтор и продуцент е самият Дейвид Линч, с когото тя продължава да работи и като част от актьорския екип на третия сезон на „Туин Пийкс“.  Иначе съвместната работа на двамата творци датира още от знаковата песен “Polish Poem” от филма “Inland Empire” (2006).

Следейки концертите, които Криста Бел вече изнесе (миналия уикенд в Москва и Санкт Петербург), в програмата й можем да очакваме както песните от албума, така и ретроспектива на досегашното й творчество с Дейвид Линч, а и някои доста смели интерпретации по световни класици от категорията на Ник Кейв.

Подгряващи са класиците на идеологическата камерна музика, „българските Тусидомомуун“ „Две Купета“, които миналата година се завърнаха на сцената след 20-годишна пауза с нов албум (“Lost & Found”), a в момента са на финала на записите и на следващия, който ще се казва „Това е Илюзията“.

За концерта на 17 ноември, с който платформата “Аларма Пънк Джаз“ на БНР чества своята 9-годишнина, програмата е следната:

20:30 ч. – отваряне на вратите на „София Лайв Клуб“.

21:00 ч. – отваряне на вратите на „София Лайв Клуб“ още по-широко и настоятелно с приканване на публиката.

21:30 ч. – „Две Купета“ на сцената.

22:30ч. – Криста Бел и групата й на сцената.

00:00 ч. до зори – дарк-джаз/инди/трип-хоп/индъстриъл афтърпарти в бар „Габа“.

Цветан Цветанов

от

публикувано на: 17/11/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: