ПъНк ДжАз уикенд с Йошида Тацуя

25/11/2017

23795508_1853541128009416_4209973141575164514_n

Този уикенд на Пънк Джаз стрийма на Бинар смятаме да ви поразгеем за първото българско турне на „безусловния майстор-барабанист на японския ъндърграунд“, както бива наричан Йошида Тацуя винаги, когато се спомене името му. Ще слушате 48 (че и повече) часа записи на славните му формации Ruins (с всичките разклонения Ruins AloneSax RuinsRuinzhatova-и т.н. във времето и пространството) и Korekyojinn, както и записите му с Асиф Тсахар, Кеиджи Хайно, Макото Кавабата, Acid Mothers Temple, Gong, Ларс Холмер, Джон Зорн, Бил Ласуел и Сатоко Фуджий, и соловата му музика за пиано дори и други съвсем редки записи…

Йошида Тацуя идва в България по покана на радиофестивала “Аларма Пънк Джаз”, и то за цели три концерта – на 26 ноември в „ТАМ“ (Велико Търново), на 27 ноември в клуб *Mixtape 5*, B-Side (София), със специалното участие на група trohi, и на 29 ноември на „Пост-културната сцена“ в Пловдив. Междувременно виртуозът-барабанист ще пътува и до Белоградчишките скали, където нашият екип ще заснеме кратък документален филм за него, но това е още тайна, така да се каже. Можем само да ви подхвърлим да се оглеждате и ослушвате, ако сте там в ранния следобед на 28 ноември.

Yoshida_Tatsuya_2Йошида Тацуя е роден през 1961г. в японския Североизток – Китаками, префектура Ивате (най-слабо населената област в страната след Хокайдо). От края на 80-те години до ден днешен е създател на и участник в някои от най-забележителните формации, за които можете да се сетите. Разбира се, поставяме на първо място прогресив-хардкор-джаз дуото Ruins, както и Korekyojinn, но нека не забравяме още и че той е последният барабанист на Painkiller на Джон Зорн и Бил Ласуел (наследявайки Мик Харис на тази позиция), както и един от музикантите, участвали в най-късния вариант на шведския прогресив-колектив Samla Mammas Manna на покойния авангардист Ларс Холмер. Тук можем да добавим барабаните на Йошида и към нойз-рок класиците Zeni Geva, както и мощното му присъствие в немалко албуми и турнета на Acid Mothers Temple, които също видяхме на българска територия тази есен. Той е дългогодишен барабанист и на фрий-джаз квартета на пианистката Сатоко Фуджий, с която има и два дуо-албума за лейбъла Tzadik на Джон Зорн. Неговият собствен лейбъл пък се нарича Magaibutsu (по името на едноименния му солов албум от далечната 1991г.).

В България Йошида пристига като one man band с програмата си Ruins Alone – незабравимо ъгловато едночасово пътешествие през странни и странно накъсани ритми, комбинирани с нойз, причудливи клавирни партии и вокален екзорсизъм… Готвите ли? Се вече?

Цветан Цветанов

от

публикувано на: 25/11/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: