Забранените плодове

25/06/2019

Както обещахме в предния плейлист за свещените дървета, време е за… познанието, грехопадението, изгонването от Рая и връщането на Земята – всичко това се крие под словосъчетанието „забраненият плод“. Е, и една известна белгийска бира с класическата картина на Рубенс „Адам и Ева“ на етикета. Разбира се, не само Рубенс рисува темата на грехопадението, както и не само Нина Симон пее за него.

 

Сюзан Абюел започва плейлиста с мрачни тонове, а Сезария Евора слага радостен край на първата му част – „Забраненият плод е нещо добро“. Цялата история с изгонването на праотците ни е закачливо разказана от Оскар Браун Джуниър, а посветения на същата тема блуз е изпълнен на живо от Боб Дилън и колкото и да звучи невероятно – от Едит Пиаф доста по-рано.

 

 

 

За завръщане в Рая пеят и приятелите ни „Ирфан“. В последния си албум Сантана свири за изгорелия рай (вокалите са на Буйка), а в “Eden”, една от ранните теми на любимецът на „Дуенде“ Хорхе Дрекслер, си даваме сметка, че за него слушането на Жоао Жилберто е като трофеите от рая върху шкафа. Финалът е с „Миг от вечността“ на Жилбер Беко – когато се научим да му се наслаждаваме и да го продължаваме, значи сме с един крак в Рая. И понеже сте забелязали, че в плейлиста и илюстрациите липсва ябълка, то е защото Светото писание никъде не споменава конкретен плод. Грешката с нарочената ябълка е в превода от староеврейски на латински, където думата за ябълка (mālus) е с дълга първа гласна, за разлика от тази за зло (malus).

Людмил Фотев

от

публикувано на: 25/06/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: