Растящите градини на света: Кралска ботаническа градина Перадения

06/05/2020

Почти на върха на полуостров Индустан, който дръзко се врязва в Индийския океан, се намира остров Цейлон, известен с чая си. Първите колонизатори на острова са португалците, последвани от холандците, а от началото на XIX век до 1948 г. той е част от Британската империя. Въпреки богатата му история като колонизирана територия, идеята за ботаническа градина не е привнесена на острова от Европа. Напротив, Кралската градина в Перадения, за която предстои да разкажем, е напълно автентична, бихме казали автохтонна, и с доста дълга история. 

 

 

Перадения е неголямо предградие на град Канди, в което през 1371 г. коронованият местен монарх Викрамабаху III създава двора си, а заедно с него и градина, най-вече заради близостта на река Махавели. Един от по-късните царе построява и храм в градината, който британците разрушават, когато през 1815 г. поемат контрола над независимото кралство Канди. Както казва Робин Лейн Фокс, “местните монарси вече са имали ботанически градини, но подходът на британците е различен”

 

В този смисъл, изглежда наименованието “кралска” съдържа в себе си двойна конотация – един път местна, и втори път колонизаторска, доколкото концепцията на официалните създатели на ботаническата градина още през 1810 г. е била тя да е “Second Kew gardens”. Именно от градините в Кю са пренесени доста от растенията през 1843 г., заедно с растения от днешната столица Коломбо, от Slave Island и от градините в провинция Калутара. Първоначално обаче целият проект е свързан с името на Александър Муун, който само за три години около 1821 г.  успява да събере и публикува каталог на цейлонските растения с цели 1127 образци. До 1825 г. градината в Перадения вече е почти 150 акра, всъщност толкова голяма, колкото е и днес.

 

Въпреки че много от растенията са пренесени от Кю, подходът на британците спрямо ботаническа градина в екзотично място като Шри Ланка е все пак различен, не само в сравнение с подхода на местните царе, а и по отношение на концепцията – докато градините в Европа се създават с желанието да бъдат описани лечебните видове, една голяма част от екзотичните градини из колониите на европейските империи са създадени с естетическото чувство на колонизатора, разтърсен от толкова тропическа красота, изобилие и великолепие, и от друга страна, с търговския усет на същия този колонизатор, видял финансовата изгода в екзотичните видове билки и подправки.

 

Размахът е видим в широките алеи и просторните зелени площи на градината, която съдържа над 4000 вида растения, а е най-известна с колекцията си орхидеи, почти всички съвсем местни видове (в Шри Ланка има 188 вида орхидеи, а около половината от тях могат да бъдат открити в района около Канди). Друга атракция в нея са палмовите дървета, а има и още една причина градината да е наречена “кралска”.

 

В части от градината свой принос са оставили немалко кралски особи: през 1894 г. руският цар Николай II посажда фиданка Mesua ferrea (цейлонско желязно дърво или наричано още индийски розов кестен), който и до днес расте в градината. Белгийският принц Алберт пък посажда огромната Amherstia, чиито яркочервени цветове и днес красят мястото. През 1981 г. японският принц Акихито посажда бразилския вид Tabebuia chrysotricha (Златно тръбно дърво), а през същата година кралица Елизабет оставя своя отпечатък със засаждането на Ashoka tree или познато още като Sorrowless tree (отново вид с червени цветове). Десетилетие по-рано първата жена министър-председател на Шри Ланка Сиримаво Бандаранайке посажда камфорово дърво.

 

За разлика от Ботаническата градина в Копенхаген, достъпът до която е свободен, за да видите тази в Перадения, трябва да платите немалка такса, която, разбира се, си струва напълно. Административно към градината принадлежи и Националният хербариум на Шри Ланка. Голяма част от нея е “дива”, като бамбуковите горички по поречието на река Махавели, а павилионът с орхидеите, тези сексуални хищници на растителния свят, ще ви зашемети с цветовете и формите си. Само градината с подправки и билки би трябвало да се разглежда в отделен ден, такова е богатството на видове в нея. Причината за това е, че първите растения, изнасяни от острова и следователно отглеждани промишлено, са били “тестово” засаждани в градината – такива са кафето, чаят, индийското орехче, каучуковото дърво, хининът…

 

Ботаническата градина в Перадения се радва на два милиона посетители годишно. Тя е и най-голямата ботаническа градина на острова, който e поделен между няколко различни климатични зони и има пет различни ботанически градини (и още пет в проект). Най-новата е Mirijjawila Botanic Garden, създадена на опустошения от цунами бряг на Шри Ланка, която отваря врати за посетители през ноември 2013 г. Но за нея някой друг път..

 

Зорница Гъркова

от

публикувано на: 06/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: