сряда 24 декември 2025 12:30
сряда, 24 декември 2025, 12:30
СНИМКА: Даниела Костова
Размер на шрифта
В ямболския край и до днес се пазят традициите, свързани с подготовката за Бъдни вечер и Рождество. Коледарите също са в трескаво очакване на празника.
Преди Бъдни вечер всеки има конкретни задължения, които спазва, уточнява етнографът Динка Ангелова:
Стопанката става рано и пристъпва към замесването на питката за трапезата- Боговица. Това е хляба жертвата за Бог. Стопанинът е имал друга задача, той е трябвало да отиде в гората и да отсече дърво- Бъдник.
Ястията, които се слагат на трапезата, трябва да бъдат от варива, такива, които набъбват, като жито, боб, за да набъбва имането и доброто в къщата.
Първо пеем песен. Да кажем мома ли има, ереген ли има, овчар ли има, рибар ли…
По публикацията работи: Нина Рангелова - БНР Бургас