вторник 23 декември 2025 16:11
вторник, 23 декември 2025, 16:11
СНИМКА: архив
Размер на шрифта
Коледната трапеза започва с хляба. Обредният коледен хляб е сърцето на празника. Знаем ли обаче как да го омесим?
Хлябът трябва да бъде замесен с чисто бяло брашно, каза пред Радио София Атанаска Терзийска от "Мрежа Хлебни къщи". Тя посъветва домакините първо да пресеят брашното три пъти.
"Това влива в него свеж въздух, нов живот и е символ на новото начало. Прави се с квас, който се приготвя още на Игнажден, когато започват родилните мъки на Богородица. В обредния хляб се слага и "мълчана вода", която е донесена от момата", обясни Терзийска.
Тя добави, че хлябът се прави от най-младата булка в семейството. Има няколко вида хляб за Бъдни вечер и Коледа, като общото между тях е, че носят символа на живота, плодородието и новото начало. Задължително е да са кръгли и приготвени с квас.
"Първият такъв хляб е посветен на Коледа и Бъдни вечер. Наричаме го Богова пита или Боговица. Тази пита се нашарва с кръст по средата. Можем да сложим житни класове, чепки грозде за изобилие и берекет. По самите ръбчета на тази питка слагаме плетеница, която символизира мъжкото и женското начало. Може да добавим и гълъбчета за доброта и надежда", посочи Атанаска Терзийска.
По думите й на трапезата присъства и хляб, посветен на дома и семейството. Правят се и обредни колачета, които се раздават на коледарите.
Подробности можете да чуете в разговора на Петя Калнакова с Атанаска Терзийска.
По публикацията работи: Полина Начева