Нашата тема

Репортаж

Празничното пазаруване - между излишъка и нуждата

вторник, 16 декември 2025, 11:19

Празничното пазаруване - между излишъка и нуждата

СНИМКА: Радио Видин

Размер на шрифта

Декември е месецът на празничното пазаруване - магазините се пълнят, промоциите изобилстват, а ние често купуваме повече, отколкото можем да изконсумираме. Празничната треска ни подтиква към прекаляване - пълни колички, излишни покупки, храна, която често остава неизползвана, или завършва в боклука. В същото време, има хора, които броят стотинки, за да сложат някаква храна на масата си. За да добием по-добра представа за реалната ситуация, разговаряме с Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка. Тя разяснява какво представлява тази организация, колко храна се разхищава годишно в България и каква е ситуацията в този празничен период на годината.

"Ние за една календарна година вече успяваме да предоставяме на седмична база храна до над 83 хил. български граждани... Потенциалът да разгърнем по-мащабно дейността си е много голям и ние бихме могли да го направим за повече хора, ако разбира се, до нас достига и повече храна... През последните две години храната, която достига до нас, сериозно се увеличава... Имаме и тук статистически данни, които казват, че 93 кг. средно, за една година, разпилява всеки българин... Ако превърнем тези килограми в пари - губим над 600 лв. във вид на закупена храна, която никога не консумираме..."


Цанка Миланова коментира, че разхищаването на храна не започва от нас като потребители, а още от фазата на производство.


"Истината е, че проблемът не започва от нас като потребители, а проблемът започва още от фазата на производство и преработка на храна... От самото начало е ясно, че 30% от храната няма да е нужна никому и тя със сигурност ще бъде погубена..."


Според Българската хранителна банка, пазаруваме между 15 и 30 процента повече в седмицата на коледните и новогодишните празници.


"Склонни сме да купим много повече от това, което обичайно купуваме във всяка друга делнична седмица, което отново означава, че поне с тези проценти ще допринесем и за повече разпиляна храна в тези дни..."


Говорим за голямата картина - за свръх пазаруването, разхищението и усилията на хранителната банка на национално ниво. Но как всичко това изглежда тук, при нас, в Северозапада? Как изглежда празничното подпомагане в един от най-бедните райони на страната?

Разговаряме с Теменужка Цветкова, председател на сдружение "Кауза Северозапад", позиционирано в Монтана. Сдружението работи и в трите области на Северозападна България - Монтана, Враца и Видин. Какво представлява програмата "Хранително подпомагане", разяснява Теменужка Цветкова.


"Нашата програма "Хранително подпомагане", всъщност, както и "Хранителното банкиране" като цяло се явява като един мост между точно това свръх потребление и остатъка, който остава от това свръх потребление и от другата страна - това са нуждаещите се, които пък имат недостиг на храни, на хранителни продукти... Отначало ние стартирахме с по-малък брой потребители - 400 потребители, в момента хранителното ни подпомагане работи с над 4000 потребителя, което за съжаление е тревожна статистика за Северозапада и много ми се иска да Ви кажа, че това намалява, но не... В момента имаме и коледна инициатива, която включва деца и възрастни, повечето са деца. Предвид коледните празници, целевата ни група са предимно деца, но сме включили и 500 възрастни, които ще получат хранителни пакети, благодарение на наши дарители и Българска хранителна банка, с които ние работим целогодишно..."


Теменужка Цветкова обясни какви продукти се раздават чрез програмата "Хранително подпомагане".


"Раздаваме повече пакетирани продукти. Срокът на годност е по-къс, но винаги се раздават в срок на годност... Бих призовала хората да внимават в потреблението си, защото наистина, много е неприятно, когато изхвърляш храна, в същото време, срещу теб стои човек, който би изконсумирал тази храна, защото няма... В момента имаме нужда от хранителни продукти, които са пакетирани... И най-вече - основни хранителни продукти... Да изчислят нуждите си, да преценят точно какво им трябва, в какво количество им трябва, за да не пълним после кофите..."


Попитахме видинчани как се подготвят за празниците, пазаруват ли разумно или претрупват ненужно трапезата, а също какво правят с останалата им храна.


"Винаги остава от коледните трапези... Винаги остава, колкото и да се стремя да бъде икономично... Не я хвърлям. Има една жена, социално слаба, когато остане, аз ѝ го давам на нея... Не ми се иска да хвърлям, грях е... По-добре да си направиш сметка, но сметката винаги излиза крива... Не прекаляваме, просто, което ни е необходимо за масата... "


Чуйте повече в звуковия файл.