ДЖАЗ+ - Епизод 08

Епизод 08

Пусни

🍷 В дните около появата на Божоле нуво идва и не по-малко привлекателният Епизод 08 на ДЖАЗ+!

 

Из думите на Людмил Фотев:

 

Флиртът на литературата с джаза е от самото му създаване. Достатъчно е да си спомним заглавия като „Рагтайм“, да не говорим за творчеството на Керуак, Виан, Сартр, Чандлър и т.н.

 

Нобелистите също не остават настрана. Тони Морисън през 2006 публикува романа си „Джаз“. През 2016 Боб Дилан също е удостоен с това голямото отличие – няма смисъл да напомняме колко от неговите поеми имат джаз-версии.

 

Стигаме и до днес…

 

Нобеловият лауреат за 2023, Юн Фосе, дава част от текстовете на сънародничката си Синике Лангеланд в поредния ѝ албум „Вятър и Слънце“. Не е толкова изненадващо – още лауреатът за 2017, Казуо Ишигуро, от 2007 работи със Стейси Кент. Неговите текстове в нейно изпълнение, ще бъдат издадени от „Фабер“ през март 2024. Името на сборника е „The Summer We Crossed Europe in the Rain“ – също част от днешния ни плейлист.

 

Когато се срещнах със Стейси на фестивала в Кутанс, тя от девет години бе Рицар на Ордена на Изкуствата и Литературата на Франция. „Напоследък си изградих реноме на разказвач на истории, но всичко започна с текстове на песни“ – шегува се Ишигуро. Отново Стейси: в 2013 излиза песента ѝ “O Comboio”, също част от плейлиста ни. Авторът ѝ е съвременен португалски поет, Антонио Ладейра.

 

В продължение слушаме текстовете на италианската поетеса Патриция Валдуга, рецитирани и изпети от самата нея в акомпанимента на бандонеона на Даниеле Бонавентура.

 

Няма да пропуснем и Верлен („Грийн“) от репертоара на вече познатия тук челист Матийо Саглио

 

И още един автор, с когото започнахме и поредицата подкасти тук: португалецът Жулио Ресенде. За него джаз-стандартът “All the Things You Are” се преръща в любим квартал от родния му Лисабон, Алфама („Всичко, което е Алфама“).

 

Изненадите в епизод 08 на ДЖАЗ+ обаче продължават – този път с двамата кубински пианисти Алфредо Родригес и Гонсало Рубалкаба. От „Фюр Елизе“ до една друга класика, само отпреди половин век, „Тук, там и навсякъде“.

 

Да, машината на времето и ИИ ни дадоха поредното доказателство за гениалността на Великолепната четворка, не че джазът във всичките му плюсове не правят това постоянно – завършваме с концерт от Лондон на три бразилски боса-джаз вокала: Гал Коста, Жилберто Жил и Каетано Велозу. И какво друго намигване към публиката, освен „Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”?

 

Линк към страницата ни в сайта на програма „Христо Ботев“ може да откриете ТУК.

 

*Снимка: EPA/БГНЕС

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД:
Епизод 08
Епизод 27