НЗОК все още не заплаща домашното лечение на атопичния дерматит

Пусни

В този епизод на подкаста на БНР „В центъра на системата“ разговаряме за пациентите с кожни заболявания като атопичния дерматит, псориазиса и акнето в нетипична възраст – след пубертета.

 

Експертите потвърдиха, че все още България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която не се реимбурсира домашното лечение при тежка и средно тежка форма на атопичен дерматит. Надеждите са това да се случи от началото на 2023 година. Касае се за около 40 пациенти.

 

Споделиха, че НЗОК обаче поема най-новите терапии за псориазис. Дадоха добри примери за фототерапия и климатолечение у нас. Поясниха защо може да се появи и т.нар. късно акне.

 

Пациентка с псориазис разказва, че ако позволиш на болестта да влияе на психиката ти, битката е загубена. Самата тя контролира псориазиса си, като спазва стриктно съветите на дерматолога си, не чака нещата да се влошат, не вярва на конспиративни теории и не променя начина си на живот, заради болестта.

 

Гости в епизода са:

 

✅ Доц. Жана Казанджиева – дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница “Александровска”

 

✅ Ива Димитрова – пациент с псориазис и председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: