Green Deal Podcast - Принципът замърсителят плаща

Принципът „замърсителят плаща“

Пусни

В този епизод на GREEN DEAL Podcast говорим за важността от принципът замърсителят плаща, но защо?!

 

Автор: Оля Стоянова

 

Доклад на Европейската сметна палата уточнява, че принципът „замърсителят плаща“ е в основата на политиката в областта на околната среда на ЕС.

Прилагането му е следното: замърсителите трябва да поемат разходите, свързани със замърсяването – разходи за предотвратяване, контрол и отстраняване на замърсяването.

Идеята е замърсителите да бъдат ограничени да нанасят щети на околната среда. Ако това се случи – те да носят финансова отговорност за причиненото от тях.

Какви обаче са ползите и какви са ограниченията на този принцип и защо проблемът със замърсяването на околната среда е в ръцете на човека – в ръцете на съдиите, на замърсителите, но и на контролните органи?

 

Участници в подкаста:

🟢 Павлин Стоянов, юрист и специалист в сферата на енергетиката и климата

🟢 Мария Грация Мамучини, селскостопански предприемач и президент на федерация „FederBio“ в Италия, която обединява организации по цялата верига за производство и доставка на биологична продукция и която работи за развитие на биологичното земеделие. (продукция на Radio 24 II Sole)

🟢 Д-р Йонас Зоненшайн, експерт от Словения (продукция на RTVS – Slovenia)

🟢 Д-р Кинга Тхуржевска, икономист от университета Козмински, Полша (продукция на Polskie Radio)

 

Още теми като замърсителят плаща и други от проекта Green Deal Podcast към Евранет плюс, може да откриете и на сайта bnr.bg.

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: