„В центъра на системата“ представя епизод, посветен на темата „Диабет и затлъстяване“
Един от десет възрастни хора в света е с диабет, а след 15-20 години един от 8 възрастни ще е засегнат от тази пандемия. Защо затлъстяването, заседналият начин на живот и увеличеният прием на високо калорийни храни са рискови фактори за диабет, преддиабет и инсулинова резистентност?
Кои стойности на кръвната захар, гликирания хемоглобин и оралния глюкозо – толерантен тест показват, че сме с диабет?
Как натрупването на мастна тъкан в коремната област създава нов ендокринен орган в тялото ни?
Защо от решаващо значение при терапията е контролът на телесното тегло?
Какво включва диабетната чиния, за да сме здрави?
Епизодът е продължение на темите:
Гост по темата е:
🟠 Чл.-кор. проф. д-р Цветалина Танкова – ръководител на Катедра по ендокринология в Медицинския университет в София и Началник на Клиника по диабетология в Университетската болница за активно лечение „Акад. Иван Пенчев“ в София
От разговора ще научим:
🟠 Защо наричат диабета – „тихият убиец“
🟠 Каква е разликата между кръвна захар и на гликиран хемоглобин
🟠 Кога и защо се прави орален глюкозо – толерантен тест
🟠 При какви стойности поставяме диагнозата – диабет
🟠 Какви са показателите за преддиабетно състояние
🟠 Какво представлява инсулиновата резистентност
🟠 Какво представлява метаболитния синдром
🟠 Холестеролът като рисков фактор – добър, лош, общ и триглицериди
🟠 Защо контролът на телесното тегло е най-важен
🟠 Какво представлява диабетна чиния или т.нар. хранителен режим
🟠 Къде има най-много и къде най-малко мазнини и калории
🟠 Как да контролираме мазнините в тялото си
🟠 Диетата, при която за определени часове не се приема храна, дава най-добри резултати
🟠 Какви са най-новите терапии за лечение на диабет, които пазят сърцето и бъбреците
Научете повече за „Диабет и затлъстяване“– в здравния подкаст на БНР „В центъра на системата“