Диабет и затлъстяване

Пусни

„В центъра на системата“  представя епизод, посветен на темата „Диабет и затлъстяване“

 

Един от десет възрастни хора в света е с диабет, а след 15-20 години един от 8 възрастни ще е засегнат от тази пандемия. Защо затлъстяването, заседналият начин на живот и увеличеният прием на високо калорийни храни са рискови фактори за диабет, преддиабет и инсулинова резистентност?

Кои стойности на кръвната захар, гликирания хемоглобин и оралния глюкозо – толерантен тест показват, че сме с диабет?

Как натрупването на мастна тъкан в коремната област създава нов ендокринен орган в тялото ни?

Защо от решаващо значение при терапията е контролът на телесното тегло?

Какво включва диабетната чиния, за да сме здрави?

 

Епизодът е продължение на темите:

 

Отслабването е възможно

 

Гост по темата е:

 

🟠 Чл.-кор. проф. д-р Цветалина Танкова – ръководител на Катедра по ендокринология в Медицинския университет в София и Началник на Клиника по диабетология в Университетската болница за активно лечение „Акад. Иван Пенчев“ в София

 

От разговора ще научим:

 

🟠 Защо наричат диабета – „тихият убиец“

🟠 Каква е разликата между кръвна захар и на гликиран хемоглобин

🟠 Кога и защо се прави орален глюкозо – толерантен тест

🟠 При какви стойности поставяме диагнозата – диабет

🟠 Какви са показателите за преддиабетно състояние

🟠 Какво представлява инсулиновата резистентност

🟠 Какво представлява метаболитния синдром

🟠 Холестеролът като рисков фактор – добър, лош, общ и триглицериди

🟠 Защо контролът на телесното тегло е най-важен

🟠 Какво представлява диабетна чиния или т.нар. хранителен режим

🟠 Къде има най-много и къде най-малко мазнини и калории

🟠 Как да контролираме мазнините в тялото си

🟠 Диетата, при която за определени часове не се приема храна, дава най-добри резултати

🟠 Какви са най-новите терапии за лечение на диабет, които пазят сърцето и бъбреците

 

Научете повече за „Диабет и затлъстяване“–  в здравния подкаст на БНР „В центъра на системата“

 

 

Слушайте и тук:
Споделете
Копирайте и поставете този код в сайта си, за да го вградитe:
ПРЕГЛЕД: